Kılıç Hakkı Deyiminin Anlamı ve Hikayesi Kısaca

Bu konumuzda sizlere kılıç hakkı deyiminin anlamı ve kısaca hikayesi hakkında bilgiler aktaracağız.

Deyimler, söz kalıpları olarak mecaz anlamlı kelime gruplarıdır. Dilimize yerleşen deyimlerin değiştirilmesi söz konusu değildir. Deyimler anlam derinliği ve zenginliği oluşturan ve anlatılmak isteneni en kısa yolla ve en açık şekilde anlatan kelime gruplarıdır.

Kılıç hakkı deyiminin anlamı:

Fethedilen bir yerde yerine getirilmesi gerekli olan ve şehri fethedenlerin gerçekleştirmesi gereken fetih sembolü anlamına gelen bir deyimdir, Kılıç hakkı deyimi sıklıkla kullanılan deyimler arasında yer almaktadır.

Kılıç hakkı deyiminin hikayesi:

Fetihler sırasında gerçekleşen olaylar bir yeri fetheden kumandan ve askerler tarafından hassasiyetle yerine getirilen gelenekler de içermektedir. Osmanlı’da bir yerin fethedilmesinde ve İslam beldesi yapılmasında insanlara zarar vermemek, çevreye zarar vermemek, hayvanlara zarar vermemek esastır. Sadece savaşılan askerlerle cenk etmek ve şehri korumak esası fethin bir usulüdür.

Fethedilen bir yerde kılıç hakkı olarak fethin gayesini yerine getirmek ve mücadeleyi tıpkı bir zafer takı gibi taçlandırmak amacıyla şehrin en önemli mimari eserlerine bayrak çekilir ya da kilise ya da katedraller camiye tebdil edilir. Şehrin sembolünün fethin gayesine uygun bir hale büründürülmesi kılıç hakkı olarak bilinmektedir. Bu deyim de bu şekilde kullanılan ve yapılması gereken, gerekli olanın yerine getirilmesi anlamına gelmektedir. Kılıç hakkı uzun zamandır dilimizde yer alan bir deyimdir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.