Başı Dönmek Deyiminin Anlamı ve Hikayesi Kısaca

Bu konumuzda sizlere başı dönmek deyiminin anlamı ve kısaca hikayesi hakkında bilgiler aktaracağız.

Deyimler, söz kalıpları olarak mecaz anlamlı kelime gruplarıdır. Dilimize yerleşen deyimlerin değiştirilmesi söz konusu değildir. Deyimler anlam derinliği ve zenginliği oluşturan ve anlatılmak isteneni en kısa yolla ve en açık şekilde anlatan kelime gruplarıdır.

Başı dönmek deyiminin anlamı:

Çevresi dönüyor, ayağının altında yer kayıyor duygusuyla kendini yitirir gibi olmak anlamına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır. Başı dönmek deyimi sıklıkla kullanılan deyimler arasında yer almaktadır.

Başı dönmek deyiminin hikayesi:

Köyde tarımla uğraşan bir aile çok çocuklu olarak yaşamaya devam edermiş. Bu aile geniş bir aile olarak sürekli tarım faaliyetleri ile uğraşır ve geçimini bu yolla temin edermiş. Günlerden bir gün aile üyelerinden biri bilmediği bir otu merak ederek ağzına atıp tadına bakmış. Bu durum karşısında anında rahatsızlanmış.

Çok geçmeden ailenin diğer üyeleri bu durumu fark etmiş ve çocuğun etrafına toplanmışlar. Babası çocuğa neler olduğunu sormuş. Çocuk, babasına ayakta duramadığını ve etrafın kayarak uzaklaştığını söylemiş. Babası da başı dönüyor, hemen yatırın, su getirin, bağrını açın demiş.

Çocuk başı dönmek sözünü duyunca bir tuhaf olmuş. Biraz dinlendikten sonra çocuk kendine gelmiş. Babasına bana ne oldu diye sormuş. Babası da çocuğa bilmediğin bir otu yedin, başına bu işler geldi, kan değerlerin düştü ve başın döndü demiş. Çocuk da bu olaydan ders almış.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.