Bu yazımızda toplumsal hayatı düzenleyen kurallar ve önemi kısaca olarak bilgi aktaracağız.
İnsanlar bir arada yaşama ihtiyacından dolayı bir takım düzenler kurmuşlardır. Millet olma düzeni, devlet olma düzeni insanların kurdukları ilk düzenlerdir. Bunların başında aile olmak kavramı gelir. Toplum düzenini sağlayan en küçük birim ailedir.
İnsanlar kurdukları düzenler içerisinde bir takım sistemler geliştirmişlerdir. Bunlar ahlak sistemleri, hukuk sistemleri, siyasal sistemler, devlet sistemleri gibi sistemlerdir. Bunlara bağlı kalınarak toplumsal hayatta düzenlemeler yapılır.
Toplumsal hayatı düzenleyen kurallar illa ki bir sistem dahilinde olmayabilir. Böyle kurallar yazısız kurallardır. Toplum dinamiklerinin gelenek ve görenek, örf ve adet ve inanışlarından yola çıkılarak oluşturulmuş ve yerleşik hale gelmiş kurallardır.
Bu kuralların topyekun olarak önemi, toplum dinamiklerini kontrol altında tutarak, özgürlüklerin, eşitliklerin, milli birlik ve beraberlik duygu ve düşüncelerinin geliştirilmesi, yerleşik hale gelmesi, nesilden nesle aktarılması için çok değerlidir.
Sistemleşen kurallar ve gelenekselleşen kurallar toplum düzeninde bir uyum içinde çatışmadan sürdürülebilir niteliktedir. Dünya üzerinde geleneksel yönetim kurallarıyla yönetilen anayasasız toplumlar da bulunmaktadır.
Geleneğin sistemleştiği toplumlarda da toplumsal düzen teamüller gereği düzenlenmektedir. Herkes tarafından bilinen, ayrıca eğitim ve öğretim gerektirmeyen toplumsal hayata adapte olabilme kuralları insanların sosyal, siyasi, idari, iktisadi, kültürel birçok konuda yardımcısıdır.
Bu kurallara uymak bir gerekliliktir. Bu gereklilik insana verilen değerin ve insani değerlerin gelişmesi ve korunması için de gereklidir.
Toplumsal Hayatı Düzenleyen Kurallar Ve Önemi Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.
Hemen Yorum Yaz