Hayatın Yarısı Sınavlardan Oluşuyor

Sınavların hayatımıza ne kadar derin işlediğini anlatmaya çalışacağım bu yazımda. Özellikle ülkemiz şartlarında sınavlar hayatımızın bir parçası gibidir. Eğitim-öğretim süreci açısından baktığımızda çocuklar ilk ciddi sınavını SBS (Seviye Belirleme Sınavı) ile verir.

osymsalonvekitapcik

SBS, ortaokul öğrencilerinin daha nitelikli ve geleceği olan bir lisede okumak için girdiği sınavlardan biridir. Bu sınavda öğrencilerin, geride bıraktıkları 8 yıllık eğitimi süresince elde ettikleri bilgi birikimleri sorgulanır. Yüz binlerce öğrencinin katıldığı bu sınavdan alınan puanlara göre öğrenciler sıralamaya alınır. Ülkemizde yer alan, puanla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına, bu sıralama sonuçları ve öğrencinin tercihi doğrultusunda yerleştirme yapılır. Öğrenciler böylelikle, uzun bir süredir hayalini kurdukları liseye yerleşirler. Ancak sınav sürecinin henüz başıdır. Şimdilik SBS bitmiştir sırada üniversite sınavları gelir.

Ortaöğretim eğitiminin sonunda öğrenciler, bir üst eğitim-öğretim basamağı olan üniversite (yüksek okul) kazanmak için üniversite sınavlarına (YGS ve LYS) girerler. Tıpkı dört yıl önce girdikleri SBS gibi, üniversite sınavında da iyi bir puan ve sıralama alarak hedeflediği üniversite ve bölüme yerleşmek için öğrenciler çaba gösterirler. Üniversite sınavı hayata atılmak için gerekli olan mesleğin kazanıldığı sınavdır ve birçok kişi için hayatın önemli sınavı olarak kabul edilir. Tabi biz öyle düşünmüyoruz. Çünkü sınavlar bitmez , geçiyoruz bir sonraki sınava.

Üniversite kazandınız, okudunuz diplomanızı aldınız ancak her şey bitmiyor. Mezun olduğunuz bölüm niteliğine göre özel bir sektörde çalışabilirsiniz ya da kamu kurumlarında çalışmayı düşünebilirsiniz. Eğer tercihiniz devletten yana olursa bilin ki KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile karşı karşıyasınız demektir. KPSS, diğer sınavlara göre daha streslidir çünkü, bunca yıl okuduğunuzun karşılığı olan işinizi kazanmak bu sınavın ucunda. İlerlemiş yaşın getirdiği çevresel ve ekonomik baskının da etkisiyle KPSS bir kabusa dönüşebilir.

Yazımda, öğrencileri umutsuzluğa sevketmek ve şevklerini kırmak gibi bir gayem yoktu. Ancak hayatın gerçekten bir sınav olduğunu görmek gerekiyor.

derszamani.net

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.