Akaçlama Nedir, Akaçlama Ne Demek, Akaçlama Hakkında Bilgi
Toprakta kültür bitkilerinin yetişmesine zararlı olan fazla suların, yeraltındaki akaç veya avgınlar yardımıyla akıtılması. Akaçlama bataklıkların kurutulmasında kullanılan usullerden biridir. Yeraltındaki akaçlar, yapılışlarına göre çeşitli adlar alırlar: Toprak akaç, ağaç oluklu akaç, turbalı akaç, sucuklu akaç, taşlı akaç, tuğlalı akaç, künklü akaç, köstebek akacı gibi. En çok kullanılan akaç çeşidi künklü akaçtır.
Kültür bitkilerinin yetişme sürelerinde yüksek bulunan taban suyu seviyeleri, akaçlama ile istenilen derinliğe düşürüldüğü gibi, ağır topraklarda tabana sızan yağış suları da kolayca akıtılabilir. Akaçların boşluklarına sızan sular, bir su yatağına akıtılırlar.
Arazinin kurutulması birkaç akaçla sağlanabiliyorsa, yapılan bu akaçlamaya tek- sel akaçlama adı verilir. Kurutma için, bütün arazi içine, birbirine paralel birçok akaç çizgisi döşenirse buna toplu akaçlama denir.Suları toplu olarak bir ağızdan dökülen birçok akaç çizgileri, kendi aralarında bir akaç ağı oluştururlar.
Bu akaç ağının kuruttuğu yüzeye ağ yüzeyi denir. Akaçlamaların uygulanma zamanı, bitkilerin yetişme sürelerinin dışında kalan, toprakların biraz nemli bulundukları sonbahar aylarıdır. Kış ılıman geçerse, eylülden mayısa kadar da yapılabilir. Akaçlanmalardan sonra toprağın verimi artar.
daha çok olsa daha güzel olurdu yani
çok güzel teşekkür ederim çok bilgi aldım