Güneş Tutulması Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Aşağıda güneş tutulması çeşitleri ve özellikleri nelerdir kısaca olarak ele alacağız.

Güneş tutulması, Ay’ın Dünya ile Güneş arasında bulunması şeklinde gerçekleşmektedir. Güneş tutulması birkaç farklı şekilde meydana gelebilir. Bunlar Güneş’in ve Ay’ın konumuna göre farklılık göstermektedir. Ay’ın Güneş’in görünen bölgesinden daha büyük olduğu zamanlar da bulunmaktadır.

Güneş tutulması ve çeşitleri ile ilgili özellikler gezegen olarak dünyanın ve uydu olarak ayın konumuna göre farklılık göstermektedir. Güneş tutulması, iki farklı şekilde meydana gelmektedir. Bunlar halkalı güneş tutulması ve parçalı güneş tutulması olarak yaşanmaktadır.

Halkalı güneş tutulması, güneşin görünen bölgesinin Ay’ın görünen bölgesinden daha büyük olduğu zamanlara denk gelmektedir. Güneş’in tutulmasıyla tam gölge alanları oluşmaktadır. Böylece gölge özellikleri de karanlık süresinin uzamasına neden olmaktadır.

Parçalı güneş tutulması, ayın yarı gölge konisine giren gözlem yerlerinden gerçekleşen güneş tutulması olarak tanımlanmaktadır. Güneşin yalnızca bir kısmının kapanması ve karanlık kalması ile gerçekleşen bir tutulma olarak meydana gelmektedir.

Güneş tutulmasında halkalı veya parçalı tutulmalar ayın ve güneşin konumlarına ve yıl içindeki hareket yollarına göre değişmektedir. Bu bakımdan halkalı ve parçalı olarak tutulmalar gerçekleşmektedir. Güneş tutulması aynı içinde gerçekleşebilir. Bu durumda güneş birden fazla tutulma yaşayabilir. Güneş tutulmasının yaşanması dakikalar içinde gerçekleşir. Güneş tutulması bir doğa olayı olarak gerçekleşmektedir.

Güneş Tutulması Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.