DNA’nın Yapısında Hangi Bazlar Bulunur?

c11

Bu yazımızda DNA’nın yapısında hangi bazlar bulunur kısaca olarak bilgi aktaracağız.

DNA, Deoksirübo Nükleik Asittir. Hücre çekirdeğinde bulunur. Yaşamsal faaliyetlerin olduğu yerdir. Şekli sarmaldır. Fosfatlar, asitler ve bazlardan oluşur. DNA ve RNA nükleik asitlerdir. DNA birçok ester bağı içerir.

DNA’nın yapısında bazlar bulunur. bunlar DNA’ya özgü de olabilir. Adenin, Timin, Guanin ve Sitozin DNA’nın yapısında bulunan bazlardır. Bu bazlar çift olarak birbirine bağlanır. Hangi bazın nereye bağlanacağı bellidir.

Adenin bazı, Timin bazıyla bağlanır. Hidrojen bağlarıyla oluşan bağlar daima aynı şekildedir. Timin bazına karşılık Adenin bazı da gelebilir.

Guanin bazı ise Sitozin bazına bağlar. Tam tersi de olabilir. Sitozin bazına Guanin bazı da bağlanabilir. Çift yapılı sarmal düzen olduğu için bu şekilde açıklanır.

Adenin teorik olarak A ile, Timin T ile, Guanin G ile, Sitozin C ile gösterilir.

Adenin ve Guanin bazlarına Pürin denir. Timin ve Sitozin bazlarına ise Pirimidin denir.

Yaşamsal faaliyetlerin devam edebilmesi için canlılığın ortak özelliklerinden biri olan DNA ve RNA çekirdek asitleri olarak bilinir. Karbonlu şekerlerdir. Fosfat bulundururlar. DNA’nın yapısı çift zincirli sarmal yapı olarak tanımlanır, kapasitesi akıl almaz derece büyüktür. Genetik kodlamaların bulunduğu bir düzendir. DNA’nın yapısı yeni yeni keşfedilmektedir.

DNA’da bulunan ester ve hidrojen bağları DNA’nın yapısının şekillenmesinde önemli rol oynar. Bazların oluşturduğu hidrojen bağları DNA’nın düzgün şekil almasına neden olur.

DNA’nın Yapısında Hangi Bazlar Bulunur Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.