Yalan ile İlgili Atasözleri ve Deyimler ile Anlamı

Aşağıda yalan ile ilgili atasözleri ve deyimler ile anlamı kısaca olarak ele alacağız.

Atasözleri ve deyimler dilimizde yerleşik hale gelen kalıplaşmış sözler olarak bilinmektedir. Atasözleri, atalarımızın geniş ufuklarından derin gözlem yeteneklerinden ve engin tecrübelerinden ortaya çıkarak meydana gelmiştir. Daha sonradan yazıya aktarılmıştır. Atasözleri, eğitici ve öğretici sözler olarak nasihat içermektedir.

Deyimler ise genelde mecaz anlamda kullanılan, yöresel olarak anlamlar taşıyan ve ağız farklılıkları bulunduran kalıplaşmış kelime grupları olarak kullanılmaktadır. Deyimler bölgeden bölgeye deme farklılıkları içerebilir. Genelde aynı anlamda kullanılmakla birlikte bu ağız farklılıklarından dolayı farklı anlamlara da gelmektedir. Deyimler mecaz anlamlı olup gerçek anlamının dışında kullanılmaktadır.

Yalan ile ilgili atasözleri şu şekildedir:

*Çok laf yalansız çok mal haramsız olmaz: Çok konuşan mutlaka yalan konuşur, çok ve hesapsız kazanan mutlaka harama bulaşır anlamına gelen bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

*Dervişe Bağdat’ta pilav var demişler, yalan değilse ırak değil demiş: Arzu edilen şeylerin gerçekleştirilmesinde fedakarlık yapılması gerekliliğini vurgulayan bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

*Dünya tükenir, yalan tükenmez: Dünyanın sonuna kadar, insanlar var oldukça yalan söylenmeye devam edecektir anlamına gelen bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

*El eliyle yılan tut onu da yalan tut: Ele güvenerek bir iş yapılmaması gerekliliğini vurgulayan bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

*Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış: Yalancıların yalancılıkları ortaya çıktığında başlarına ne iş gelirse gelsin artık kimse onlara inanmaz anlamına gelen bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

*Yalancının mumu yatsıya kadar yanar: Yalancıların yalancılıkları çok geçmeden fark edilmektedir anlamına gelen bir atasözü olarak bilinmektedir.

*Sevda geçer yalan olur, sonra sokar yılan olur: Başta insanı mutlu eden şeyler sonradan mutsuz edebilir anlamına gelen bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

*Mal da yalan mülk de yalan var biraz da sen oyalan: Dünya malı gelip geçici ve ancak oyalanmadan ibarettir anlamına gelen bir sözdür. Yunus Emre’nin bir sözü olarak vecize olarak da kullanılmaktadır.

*Ağlarsa anam ağlar gerisi yalan ağlar: İnsanların samimiyetine güvenmemek gerektiği, insana en yakın olanın ailesi olduğu anlamına gelen bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

*Ardıcın közü olmaz, yalancının sözü olmaz: Ardıç ağacının ateşinin geçici olması gibi yalancının da sözü gelip geçicidir anlamına gelen bir atasözüdür.

Yalan ile ilgili deyimler şu şekildedir:

*Yalanı çıkmak: birisinin yalan söylediğinin anlaşılması anlamına gelmektedir.

*Yalanını yakalamak: Birisinin yalan söylediğini ortaya çıkarmak anlamına gelmektedir.

*Yalan atmak: sürekli olarak yalan konuşmak anlamına gelmektedir.

*Yalan çıkmak: Asılsız olduğu anlaşılmak anlamına gelmektedir.

*Yalana şerbetli olmak: Sürekli olarak yalan konuşmak anlamına gelmektedir.

*Yalan yere yemin etmek: Boşuna yemin etmek anlamına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır.

*Yalan yere: Asılsız olarak anlamına gelmektedir.

Yalan ile İlgili Atasözleri ve Deyimler ile Anlamı Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.