Temizlik ve Sağlıkla İlgili Atasözleri ve Deyimler ile Anlamı

Aşağıda temizlik ve sağlıkla ilgili atasözleri ve deyimler ile anlamı kısaca olarak ele alacağız.

Atasözleri ve deyimler sonradan yazıya aktarılmıştır. uzun yıllar içinde belli coğrafyalarda ve belli kültür yörelerinde atalarımızın engin tecrübelerine ve derin gözlem yetenekleri doğrultusunda söyledikleri sözler olarak bilinmektedir. Atasözleri eğitici ve öğretici sözlerdir. Bu nedenle nasihat içerikli özlü sözler olarak bilinmektedir.

Deyimler daha çok mecaz anlamda kullanılmaktadır. Gerçek anlamının dışında belli bir olay için kullanılan kelime grupları olarak deyimler ağız farklılıklarına uğrayabilirler. Deyimler kelime grupları olarak bir arada olduğu sürece cümle içinde anlam kazanırlar.

Atasözleri ve deyimler sonradan yazıya aktarılmıştır. ağızdan ağza yayılarak, nesilden nesle kullanılıp günümüze kadar gelmiştir. Atasözleri özlü sözlerdir. Atasözlerinin ve deyimlerin söyleyeni belli değildir. Söyleyeni belli olan sözlere vecize denmektedir.

Atasözlerinin eğitici ve öğretici olması nasihat içermesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle atasözleri kişileri bilgilendirir, tecrübelendirir. Atasözleri günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır. Bir olay karşısında mutlaka bir atasözünün varlığı olayların seyrinin insanoğlunun başına hep aynı şekilde geldiğini göstermektedir.

Atasözleri ve deyimler sözlükleri de bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu bu sözlüklerin yayınlanmasında da öncülük etmekte ve çeşitli neşriyat da yapmaktadır. Böylece dilimiz daha da zenginleşmektedir.

Temizlik ve sağlık ile ilgili atasözleri şu şekildedir:

*Aslan yattığı yerden belli olur: İnsanların temizlik huylarına sahip olması yaşadıkları ve kullandıkları alanlardan belli olur anlamına gelen bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

*Akan su yosun tutmaz: Sürekli çalışan ve tembellik göstermeyen, sürekli hareket halinde olan özelliğini kaybetmez, eskimez, bozulmaz anlamına gelen bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

*Su akmayınca durulmaz: Bazı kötü şeylerden kurtulmaz için ya da temizlenmek için belli bir zamanın geçmesi ve sabrın olması anlamına gelen bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

*Güneş girmeyen eve doktor girer: İnsanların temizliğe dikkat etmeyerek hastalanması doktora muhtaç hale gelmelerine neden olmaktadır anlamına gelen bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

*Temiz hava garip kokar: Her şeyin yolunda gitmesi her zaman sorgulanmaktadır anlamına gelen bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

*Sağlık varlıktan yeğdir: Sağlık her şeyden değerlidir, varlıktan da daha değerlidir anlamına gelen bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

*Hekime sorma çekene sor: Doktor hastanın halinden anlamaz anlamına gelen bir atasözü olarak kullanılmaktadır.

Temizlik ve sağlık ile ilgili deyimler şu şekildedir:

*Temiz tutmak: Bir yeri temiz kullanmak, temiz bırakmak anlamlarına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır.

*Kar gibi: Çok temiz, temizlenmiş anlamlarına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır.

*Can sağlığı: Can sağlığının her şeyden değerli olduğunu ifade etmek için kullanılan bir deyimdir.

*Nur topu: Çok temiz, çok güzel, yeni doğan bebek anlamlarına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır.

Temizlik ve Sağlıkla İlgili Atasözleri ve Deyimler ile Anlamı Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.