Nato Günü Hakkında Bilgi, Nato Günü İle İlgili Yazılar
Nato Günü
(4 Nisan)
NATO; “Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü” anlamına gelen ve “North Athlantic Traty Organization” olarak yazılan İngilizce aslındaki sözcüklerin kısaltılmış şeklidir.
Barışı koruyabilmek için, kuvvetli olmak gerekmektedir. Bunu gerçekleştirebilmek için silahlı güvenlik birliği olarak NATO kurulmuştur. NATO üyesi bir ülkeye yapılan saldırı, birliğe üye diğer ülkelere de yapılmış sayılmaktadır. Çünkü üye ülkeler birbirlerini koruyup kollamayı kabul etmişlerdir.
Uluslararası bir kuruluş olan NATO, Birleşmiş Milletler Örgütüne üye bazı üyelerin kendi aralarında yeni bir birleşme ve dayanışmayı sağlamak için 1949 yılında kurulmuştur. Bu örgüt, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Kanada, İzlanda, İngiltere, Hollanda, italya, Belçika, Norveç, Danimarka ve Portekiz devletleri tarafından kurulmuştur. Daha sonra NATO’ya 1952’de Türkiye, 1954’te Yunanistan, 1982’de Batı Almanya ve ispanya üye oldu. Bugün NATO’nun 15 üyesi vardır.
NATO’nun kuruluş amacı, uluslararası barış ortamını ve güvenliği korumak, sosyal gelişmeyi ve üye ulusların özgürlüklerini korumak olarak açıklanabilir, NATO, bu amaçlarına ulaşabilmek için çalışmalarını belirli bir düzen içerisinde yürütür.
NATO’ya üye devletler, aralarında NATO Avrupa Ordusu’nu kurdular. Üye devletler, savunma güçlerinden bir bölümünü ayırıp, bu ordunun emrine verdiler,
NATO Avrupa Ordusu’nun genel karargâhı Belçika’dadır. Her üye ülkede bir NATO karargâhı bulunmaktadır. Türkiye’deki NATO karargâhı izmir’dedir,
NATO’nun iki bölgesel komutanlıkları vardır, Bunlardan Atlantik Müttefik Yüksek Komutanlığı, 1950 yılında kurulmuştur. Komutanlığın Genel Merkezi ABD’de Norfolk şehrindedir. Manş Müttefik Yüksek Komutanlığı da 1952 yılında kurulmuştur. Genel Merkezi İngiltere’de Northmood şehrindedir.
NATO’nun Çalışma Organları ve Görevleri
- NATO Konseyi: Üye ülkelerin sürekli temsilcileri veya dış işleri bakanları tarafından oluşturulur. Konseyin başkanı, NATO Genel Sekreteridir. Toplantılarda; askerî, ekonomik, siyasal ve kültürel konular görüşülür.
- Sekreterya; Genel sekreter ve yardımcıları görev yapmaktadır. NATO’nun günlük işlerini yürütmekle görevlidir.
- Askerî Komite; NATO’ya üye devletlerin genelkurmay başkanları tarafından oluşturulur. Askerî Komite, NATO Konseyi’ne bağlı çalışır. Askerî yönden en üst kuruldur. Bu kurulda savunma sorunları ele alınarak görüşülür. Komitenin içinde “Daimî Grup” olarak adlandırılan üçlü bir grup bulunmaktadır. Bu grup, yürütme organı görevini de yürütmektedir.
Görevi, NATO komutanlarına gerektiği zaman emir vermektir.
NATO’nun dört büyük komutanlığı bulunmaktadır. Bunlar;
- Avrupa Yüksek Komutanlığı,
- Atlantik Yüksek Komutanlığı,
- Manş Komitesi Komutanlığı,
- Amerika, Kanada Bölgesi Komutanlığı’dır.
Her yıl 4 Nisan, NATO Günü olarak üye ülkelerde ve yurdumuzda kutlanmaktadır. Okullarda NATO Günü’nde, NATO’nun kuruluş amaçları, çalışma organları ve çalışmaları hakkında bilgiler verilir. Uluslararası dayanışma ve iş birliğinin önemi üzerinde durulur.
Nato Günü Hakkında Bilgi ve Nato Günü İle İlgili Yazı Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.
Hemen Yorum Yaz