İslamofobi Nedir? Kısaca

İslamofobi nedir kısaca bilgi

Kişinin bağlı olduğu ulus ya da ırkın üstünlüğüne inanarak onun dışında kalan toplulukları aşağı ve hor görmesine dayanan tutum ve davranışa ırkçılık denir. Irkçı düşünce farklı etnik ve dini kökenlere sahip kişilerin hayatta dezavantajlı konuma düşmesine neden olur. Irkçılığın günümüzdeki yansımalarından birisi de farklı kültürlere ve dinlere mensup insanların gündelik hayatta psikolojik ve sosyal şiddete maruz kalması şeklinde gerçekleşir.

Günümüzde Batı dünyasında bu şiddetten olumsuz şekilde etkilenenler Müslümanlardır. İslamofobi, İslam’dan ve Müslümanlardan gerekçesiz şekilde korkulması anlamını taşır. İslam’ın birincil kaynaklardan doğru bir şekilde bilinmemesi ve araştırılarak öğrenilmemesi, ayrıca bazı devlet liderlerinin Müslümanlar hakkındaki art niyetli söylemleri bu korkunun sebeplerinin başında gelir. Bu bilgi eksikliği, yapılanların İslam dinine uygunluğuna bakılmaksızın “İslam adına” yapıldığı iddia edilen bütün davranışların sebebi olarak İslam’ı ve Müslümanları suçlama sonucunu ortaya çıkarır.

İsminin anlamı barış olan bir dini şiddet odaklı göstermek, Kur’an ayetlerindeki iyilik yolunda mücadele anlamı taşıyan cihadı haksız yere savaşmak şeklinde yorumlamak art niyetli bir yaklaşım biçimidir. Bu durum sadece Avrupa, Amerika değil Asya ülkelerinde bile Müslümanların dışlanmalarına hatta işkenceler görmelerine neden olmaktadır. İslamofobiyi besleyen önemli kaynaklardan birisi terördür. Kendini “Müslüman” olarak tanımlayan DEAŞ gibi şiddet odaklı marjinal, illegal terörist grupların eylemleri; can ve mal kayıpları nedeniyle toplumlarda gerginliği artırmaktadır. Sözde din adına yapılan bu terörist saldırılar neticesinde İslam hakkında yeterli bilgisi olmayan gruplar, İslam’ın bir şiddet dini olduğu izlenimine kapılmaktadır. Bu durum İslam’a ve Müslümanlara karşı işlenen sözlü ve fiziki saldırıları beraberinde getirmektedir.

İslam’ın terörle ilişkilendirilmemesi için Kuran-ı Kerim’in bu konuda neler söylediğinin dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir. Müslümanların da üzerlerine düşen görevleri yerine getirerek dinini asıl kaynaklarından öğrenmesi, bunu hayatında uygulanması ve her anlamda bilgili ve donanımlı hâle gelmesi gerekir.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.