Bu yazımızda fotosentez nedir nasıl oluşur kısaca olarak bilgi aktaracağız.
Fotosentez, ışığın depolanması olayıdır. Burada ışık, güneş ışıklarıdır. Güneş ışıklarının depolanıp kimyasal enerjiye çevrilmesi fotosentezin bir aşamasıdır. Fotosentez, klorofil maddesi taşıyan canlılarda gerçekleşir.
Klorofil bitkilerde ve bazı bakterilerde bulunur. Klorofil, bitkiye yeşil rengini verir. Klorofil sayesinde güneş ışınları toplanmakta ve depo edilmektedir. Fotosentez olayında ürünler ve reaksiyon maddeleri bulunur.
Fotosentezin gerçekleşmesi için karbondioksit ve suyun güneş ışınlarıyla birlikte tepkimeye girmesi gerekir. Ardından oksijen ve besin açığa çıkar. Oksijen salınır. Besin ise depolanır. Fotosentez sayesinde bitkiler kendi besinlerini kendileri oluşturur. Bunu gerçekleştirirken de karbondioksit kullanır ve oksijen açığa çıkarırlar.
Fotosentez sayesinde karbondioksit ve oksijen döngüleri oluşur. Böylece oksijenli solunum gerçekleştiren başta insanlar olmak üzere bütün canlıların hayatı devam eder. Bitkiler karbondioksidi su ile birleştirip, güneş ışınlarının yardımıyla kimyasal bir enerjiye çevirirler.
Oksijen açığa çıkıp salınırken, besinler de bitki bünyesinde depolanır. Böylece bitkinin de bir canlı olarak hayata devam etmesi sağlanır. Fotosentez ışık enerjisinin, kimyasal enerjiye dönüşmesi olayıdır.
Fotosentez dünyada bir mucizedir. Canlılığın devam etmesi için gerekli olan en önemli olaydır. Bu nedenle doğanın korunması ve çevre kirliliğinin azaltılarak bitkilerin neslinin devam etmesine izin verilmelidir.
Klorofil taşıyan bütün bitkiler fotosentez yapar. Ağaçlar da foto sentez yapar. Ormanlar oksijen dengelerini ve iklim dengelerini oluşturan en önemli doğal unsurlardır. Bu nedenle ormanların korunması ve çoğaltılması gerekir.
Fotosentez Nedir Nasıl Oluşur Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.
Çok teşekkürler özellikle fotosentez nasıl oluşur ödevim vardı süpersiniz. ???