Şeyh Sait İsyanının Ülke İçinde Yol Açtığı Sorunlar Nelerdir?

c12

Bu yazımızda Şeyh Sait İsyanının ülke içinde yol açtığı sorunlar nelerdir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Milli Mücadele yıllarında siyasi, idari ve iktisadi yapının iyice bozulması, sosyal hayatın yoksulluk içinde olması vatan savunmasını güçleştirdiyse de eli silah tutan herkes yerel kuvvetler şeklinde işgal girişimlerini önlemiştir.

Milli Mücadele yılları Anadolu’nun büyük bir direnişine şahit olarak işgal girişimlerinin püskürtülmesi sonucunda başarıyla sona ermiştir. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Yeni devletin kurulmasında ulus – devlet anlayışı ve laik düzen prensibi benimsenmiştir.

Buna isyan eden ve ilk İslami ayaklanma olarak Cumhuriyet Tarihi’nde yerine alan Şeyh Sait İsyanı 1925’te gerçekleşmiştir. Misak-ı Milli sınırlarının korunması için yapılan çalışmalar kapsamında Lozan’da görüşmeler başlamışken ülke doğudan batıdan güneyden verilen toprak parçaları taviziyle küçülmüştür.

Verilen topraklar arasında Musul da bulunmaktaydı. Musul’un çekişmelere sahne olması orada çıkarılan petrol madeni nedeniyledir. Musul’un İngiliz emellerine uygun bir coğrafya olması, yine İngilizler’in iç ayaklanmaları kullanarak Türkiye’yi oyalamaya çalışmasına neden olmuştur. Bu da Şeyh Sait olayının İngilizler tarafından kullanılmasına neden olmuştur.

Aslında Şeyh Sait İsyanı doğrudan laik düzene karşı yapılmış bir İslami direniş olarak bilinir. Cumhuriyet Tarihi’nin ilk İslami isyanı olan bu olay, İslamcılık hareketlerinin artmasına da neden olmuştur. Türkiye’de ilk İslamcılık hareketlerinin birinci olarak bilinen Şeyh Sait İsyanı, İngilizler’in işine gelmiştir.

Şeyh Sait İsyanının Ülke İçinde Yol Açtığı Sorunlar Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.