Sanayi İnkılabının toplumsal hayata etkileri neler olmuştur?

Sanayi İnkılabının toplumsal hayata ne gibi etkileri oldu? Sanayi inkilabından önce, üretim yapan tesislerde insan gücüne çok fazla ihtiyaç duyuluyordu. Avrupa’da ilk buharla çalışan makinenin icat edilmesiyle birlikte Sanayi İnkılabı başladı. Avrupa’da başlayan Sanayi İnkilabı ile birlikte insanlar üretim konusunda yeni metodlar geliştirmeye başladılar, üretimde insan gücü yerine makine gücü kullanılmaya başladı. Dokumacılık, madencilik, demircilik gibi mesleklerde üretim bir hayli arttı. Artık gazeteler makinelerle basılıyor, tarlalarda günler süren işler makineleşme sayesinde kısa bir sürede tamamlanabiliyordu.

O zamanlar İngiltere için ”dünyanın atölyesi” deniliyordu. İngilizler, sanayi inkilabını bir güç olarak ellerinde tutmak istedikleri için, bildikleri ve uyguladıkları tekniklerin sadece İngiltere içerisinde kalmasını, diğer ülkelerin bu teknikleri bilmemesini istediler ancak istedikleri gerçekleşmedi. Çok vakit geçmeden diğer Avrupa ülkeleri de İngiltere’den gördükleri kendi ülkelerine taşıdılar ve Sanayi İnkılabı, Avrupa’da da yayılmaya başladı.

Sanayi İnkilabı ile birlikte Avrupa’da bir çok fabrika açıldı. Bu fabrikalarda işçi olarak çalışanlar da toplumda yeni bir sınıf olan işçi sınıfını oluşturdular. İşçi sınıfı, genellikle kırsal alanda yaşayan, ancak imkansızlıklar nedeniyle büyük şehirlere göç eden yoksul halktı. Sanayiden kazanılan gelir, tarıma göre daha fazlaydı. Bu yüzden tarım ile uğraşan insanların bir çoğu topraklarını terk edip şehirlere göç etmeye başladılar. Bu hızlı göç dalgasını kaldıramayan bazı şehirlerde de alt yapı sorunları, çevre kirliliği, çarpık kentleşme gibi sorunlar boy göstermeye başlamıştı. Sanayi İnkılabı’nın en büyük etkisi ise işçi sınıfını oluşturmuş olmasıdır. İnsanların refah seviyeleri bu dönemde artmıştır, ancak ortaya yeni ve farklı sosyal problemler çıkmaya başlamıştır. Bu problemleri çözmek amacıyla da sendika oluşumları kurulmaya başlamıştır.

Sanayileşmeyi benimseyebilen ve hızlı üretime geçebilen ülkelerin ekonomileri gelişmeye başladı. Bu ülkeler, fabrikalarında üretim yapabilecek ham madde ve ürettikleri ürünleri satabilecekleri pazarlar aramaya başladılar. Bu arayış çerçevesinde de güçsüz olan ülkeleri ham madde açısından sömürerek ya da ürünlerini  ülkelerde satarak kullanmaya çalıştılar. Bu amaçlarını kimi zaman işgal ederek kimi zamanda baskı kurarak gerçekleştirdiler. Sanayi İnkılabı’nın başlangıcından bu yana gelen sömürgecilik politikası sebebiyle geçmişte de dünya savaşları yaşanmıştır. Günümüzde de yaşanan bir çok savaşın kaynağında yeni sömürge arayışları vardır.

 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.