Oksijenli ve Oksijensiz Solunum Yapan Canlılar Örnekler

Aşağıda oksijenli ve oksijensiz solunum yapan canlılar örnekler kısaca olarak ele alacağız.

Solunum canlıların ortak özelliğidir. Solunum yapan canlılarda solunum iki şekilde meydana gelmektedir. Tek hücreli ve çok hücreli canlılarda farklılıklar gösteren solunum oksijenli ve oksijensiz olarak meydana gelmektedir. Oksijenli solunum çok hücreli canlılarda gerçekleşmektedir. Oksijensiz solunum ise ilkel olan tek hücreli canlılarda gerçekleşir.

Solunum için bazı sıvı ve gaz maddelere ihtiyaç vardır. Solunumun gerçekleşmesinde oksijenli bir ortam varsa oksijenli solunum meydana gelir. Oksijensiz bir ortamda da oksijensiz solunum meydana gelmektedir. Oksijensiz solunumda, etil alkol ve karbondioksit meydana gelmektedir. Oksijenli solunumda ise su ve karbondioksit meydana gelmektedir.

Oksijenli solunum gerçekleştiren canlılar çok hücreli canlılardır. Akciğer solunumu yapan canlılar da oksijenli solunum gerçekleştirmektedir. Tek hücreli canlılarda da oksijensiz solunum meydana gelmektedir. Prokaryot olan hücreler bazı bakteriler ve mavi yeşil algler oksijensiz solunum yapmaktadır.

Ökaryot olan hücreler ise oksijenli solunum yapmaktadır. Bitkiler, hayvanlar ve insanlar oksijenli solunum yapmaktadır. İnsanlar, oksijensiz solunum da yaparlar. Oksijensiz solunumda 4 ATP ve 2 net ATP meydana gelmektedir. Oksijenli solunumda ise 40 ATP ve 38 ATP meydana gelmektedir.

Solunumun gerçekleşmesi canlılık faaliyetlerinin gerçekleşmesi anlamına gelmektedir. Solunum sayesinde canlılar hayatlarına devam ederler. Böylece enerji üretir, ürerler ve nesiller boyu hayatlarına devam ederler.

Oksijenli ve Oksijensiz Solunum Yapan Canlılar Örnekler Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Oksijenli solunum yapan canlılar; insanlar, hayvanlar, bitkiler, mantarlar, bakterilerdir. Oksijensiz solunumu ise peynir, yoğurt, soya sosu, turşu ve ekmek yapımında kullanılan bazı bakteri ve mantarlar yapar.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.