6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Ders Kitabı Sevgi Yayınları 24, 25, 26

Sosyal Bilimler, toplumlar ve devletler için kalıcılık oluşturmak ve kültürel miras aktarımını gerçekleştirmek için önemli bir etki oluşturmaktadır. Bu nedenle her devlet ve her hükümet sosyal bilimler alanında özel çalışmalar gerçekleştirmektedir. Sosyal Bilimler, eğitim, kültür ve medeniyet çalışmalarının yapılmasını ve yerleşik hale gelmesini sağlar. Mustafa Kemal de Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan sonra eğitim ve kültür alanlarında Sosyal Bilimler üzerine çalışmalar yaptırmıştır.

6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Atatürk Sosyal Bilimler İçin Ne Yaptı Cevapları

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Ders Kitabı Sevgi Yayınları 1. Ünite Sosyal Bilgiler Öğreniyorum Sayfa 24, 25, 26 Atatürk Sosyal Bilimler İçin Ne Yaptı Etkinlik Soruları ve Cevapları

Atatürk Sosyal Bilimler İçin Ne Yaptı

6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 24 Cevabı

Atatürk’ün ‘Tarih yazmak tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.” sözünden ne anladığınızı açıklayınız.

  • Cevap: Tarihi olayların baş kahramanı olarak tarihi olaylara neden olmak ve tarih akışını değiştirmenin önemli bir olay olduğu gibi bu olayları doğru bir şekilde ve güvenilir kaynaklar oluşturacak şekilde yazmak da önemlidir. Bu nedenle Mustafa Kemal, tarihi yazmak, yapmak kadar önemlidir demiştir.

Atatürk’ün sosyal bilimler ile ilgili aşağıdaki sözünü okuyunuz.

Verilen açıklamasına göre Atatürk, sizce sosyal bilimler alanında çalışan kişilere neden emir vermek istememiş olabilir? Belirtiniz.

  • Cevap: Tarihi yönlendirmek için tarafsız ve olayları çarpıtmadan hareket etmek gerekir. Doğru ve güvenilir kaynakların sağlamlığına gölge düşürmemek gerekir. Bu nedenle Mustafa Kemal, tarafsız olunmasına dikkat çekmek için böyle bir tercih yapmıştır.

Cumhuriyetin ilk ve en önemli bilim yuvalarından biri olan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) bizzat Atatürk’ün önerisiyle 1936 yılında Ankara’da kurulmuştur (Fotoğraf 1.6).

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin isminden yola çıkarak bu fakültenin çalışmaları hakkında neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Fakülte dil, tarih, coğrafya disiplinleri arasında bilimsel bilgilerin elde edilmesinde, kalıcılığın sağlanmasında, kültür ve medeniyet çalışmalarının yerleşik hale gelmesinde etkilidir.

Atatürk, DTCF’nin açılmasını neden istemiş olabilir? Belirtiniz.

  • Cevap: Doğru dil, doğru tarih ve bilinçli bir coğrafya anlayışının oluşması için açılmasını istemiştir.

DTCF’de yetişmiş veya bu fakültedeki çalışmaları sayesinde sosyal bilimler alanında önemli aşamalar kaydetmiş bilim insanları ile ilgili bilgilerin yer aldığı sayfadaki kutucukları okuyunuz.

Edindiğiniz bilgilerden yararlanarak DTCF’nin sosyal bilimler alanındaki önemini açıklayınız.

  • Cevap: Sosyal Bilimler alanında özellikle dil, tarih ve coğrafya alanlarında çalışmalar yapmak uygarlık seviyesinin yükselmesinde etkili olacağı için DTCF çok önemlidir.

6. Sınıf Sevgi Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 26 Cevabı

Atatürk’ün bilimsel çalışmalarda Türk dilinin kullanılmasını istemesinin nedeni sizce ne olabilir? Belirtiniz.

  • Cevap: Bilimsel çalışmaların doğru yapılması, doğru anlaşılması ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için Türk dilinde akademik bir değerin oluşması için bilimsel çalışma dilinin Türk dili olması istenmiştir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.