Yakup Kadri Karaosmanoğlu Hayatı Ve Eserleri Kısa

Bu yazımızda Yakup Kadri Karaosmanoğlu hayatı ve eserleri kısa kısaca olarak bilgi aktaracağız.

1889 yılında Kahire’de doğmuştur. Manisa ve İzmir’de eğitim ve öğretime devam etmiştir. Ailesiyle birlikte yaşadığı Mısır’da Fransız Koleji’nde öğrenim görmüştür. Mısır’dan Anadolu’ya gelmiştir. İstanbul’da edebiyat topluluklarına katılmıştır.

Edebiyat alanında en önemli romancılardan biri olarak bilinir. Ayrıca öykü, fıkra, hatıra alanında da önemli eserleri bulunur. Birçok gazete ve dergide yazıları yayınlanmıştır. Edebiyatçı olarak Fecri Ati topluluğuna katılmıştır.

Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal’in yanında yer almıştır. I. TBMM’de bulunmuştur. İnkılapların gerçekleşmesi için özel gayretler sarf etmiştir. Harf İnkılabı’nın gerçekleşmesinde yenilikçi fikirleriyle bilinir.

Mardin ve Manisa’da mebus olmuştur. Avrupa’da birçok ülke ve şehirde büyükelçilikler yapmıştır. Aylık fikir dergisi olarak Kadro Dergisi’ni çıkarmıştır. Anadolu Ajansı yönetim kurulunda bulunmuştur. Siyasetten emekli olduktan sonra daha çok yazı yazmış, roman ve hatıra türünde eserler vermiştir.

Küçük öykü türlerinden sonra gerçekçi ve gerçeğe dayalı romanlar yazmaya başlamıştır. Gelenekçiliği romanlarında işlemiş, modern hayat ile arasındaki çelişkileri, yaklaşımlarıyla ortaya koymuştur. Başucu eserler meydana getirmiştir. Makale, fıkra, öykü, roman ve tiyatro üzerinde sıkça çalışmıştır.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, emekliliğinden sonra yazı hayatına başlamış ve bir yazar olarak da 1974 yılında Ankara’da ölmüştür.

Yakup Kadir Karaosmanoğlu’nun eserleri şu şekildedir:

*Yaban

*Kiralık Konak

*Politikada 45 Yıl

*Gençlik ve Edebiyat Hatıraları

*Rahmet

*Bir Serencam

*Milli Savaş Hikayeleri

*Nur Baba

*Hüküm Gecesi

*Sodom ve Gomore

*Ankara

*Bir Sürgün

*Panorama

*Hep O Şarkı

*Zoraki Diplomat

*Anamın Kitabı

*Atatürk

*Ahmet Haşim

*Erenlerin Bağından

*Okun Ucundan

*Vatan Yolunda

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Hayatı Ve Eserleri Kısa Hakkında Yorumlarınızı Aşağıda Hemen Yazabilirsiniz.

3 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.