Dünya üzerinde var olan devletlerin temel sorumluluğu, ülke sınırları içerisinde yaşayan halkın haklarını ve özgürlüklerini güvence altına alarak onları korumak olmaktadır. Bu sebepten dolayı devletler, kurdukları çeşitli kurumlar ile vatandaşlarının haklarını koruma altına almaya çalışırlar ve ortaya çıkacak her türlü olumsuzluk durumunu da denetlerler. Tüketici mahkemeleri de bu amaçla kurulmuş olan, bir ürünün satışı sonrasında ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkları engellemesi ve karara bağlaması amacıyla kurulan mahkemelerdir. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazıda, tüketici mahkemesi ve görevleri kısaca sizlere bu konu hakkında bilgiler vereceğiz.
Ülkemizde her gün çeşitli ürünler satışa sunulmakta ve bu ürünler insanlar tarafından satın alınmaktadır. Devletimiz, ticaretin son ayağı olan tüketiciyi korumak adına birtakım yasalar çıkarmıştır ve bu yasaların uygulaması tüketici mahkemeleri tarafından yapılmaktadır. Tüketici, ticari hayat bilgisi konusunda yetersiz olabileceğinden dolayı mahkemeler ile tüketicinin hakları güvence altına alınmıştır. Tüketici mahkemeleri, alıcı ve satıcı arasında oluşabilecek çeşitli anlaşmazlıkları yasalar çerçevesinde çözmekle yetkili kurumlardır. Ayıplı ürün satışı, aldatıcı reklam kullanılması, satış sonrası desteğin yeterli olmaması, ürünün iadesinde problem yaşanması gibi çeşitli sorunlarla ilgili olarak tüketici mahkemelerine başvurulabilir.
Piyasa değeri 3200 Türk Lirasının altında olan ürünlerde oluşabilecek sorunlar ile hakem heyetleri ilgilenmektedir. Bunun üstündeki meblağlar için ise tüketici mahkemeleri yetki sahibi mercilerdir. Böyle bir davanın açılması durumunda dava, tıpkı normal suçlarda olduğu gibi bir mahkeme salonunda, hakim tarafından görülür ve yasalar çerçevesinde karara bağlanır.
Tüketici Mahkemesi ve Görevleri Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.
Hemen Yorum Yaz