Tiyatronun Unsurları Nelerdir?

Bu yazımızda tiyatronun unsurları nelerdir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Modern tiyatro bütün yönleriyle Tanzimat Dönemi’nden hemen sonra edebiyat ve sanat dünyamızdaki yerini almıştır. Ondan öncesinde geleneksel tiyatro türleri ile birlikte halka ait gelenek ve göreneklerin yansıtıldığı sahne çalışmaları yapılmaktaydı.

Modern tiyatronun bazı unsurları, geleneksel tiyatro içinde de bulunmaktadır. Tiyatro bir eğitim aracıdır. Toplumun maddi ve manevi köklerinden beslenerek ortaya çıkar. Sanat, toplum içindir anlayışının en kullanılabilir örnek türlerinden biridir.

Tiyatronun unsurları şu şekildedir:

*Kişiler: Tiyatronun konusuna göre göre değişen kişi sayısı, olayın geçtiği zaman, mekan örgüsünde tam yerini alır. Kişi olmazsa olay örgüsü tamamlanamaz.

*Olay: Tiyatro bir eylem sanatı olarak ortaya çıkmıştır. Bu nedenle iş, oluş, hareket bildiren her durumun ve insanın başından geçebilecek her olayın tiyatroya konu olması mümkündür.

*Yer: Tiyatro sahnede canlandırılan bir sanattır. Sahne, dekor ve eşya bütünlüğü içinde perdeler boyunca değişikliğe uğrayabilen, konu ve olaya göre değişen yerler, tiyatro unsurunu oluşturur.

*Zaman: Tiyatro eserleri piyes olarak yayınlanır. Piyeslerde zaman algısı yazarın hayal gücüne göre değişir. Zaman, sahnede, perdeler boyunca akıp gider.

*Oyuncular: Bir tiyatro eserinin sahnelenmesinde, repliği olan ve olmayan, sahneye çıkan herkese verilen genel isimdir. Oyuncular, metin diyaloglarını doğrudan ya da doğaçlama bir şekilde canlandırırlar.

*Seyirciler: Tiyatro, insanların başından geçen genel olayların insanlara sunulması için sahnelenen bir sanat eseridir. Bu nedenle sahne platformları seyirciyle birleşik halde kurulur. Seyirci, tiyatronun en önemli unsurudur. Seyircisiz tiyatro, prova olmaktan öteye geçemez.

Tiyatronun Unsurları Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Görsel sanatlar dersinde bana tiyatronun ögeleri konusu düştü tabi ki hemen sizin sitenizden araştırdım ve aradığımı anında buldum muhteşem yardımcı bir yazı olmuş :)

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.