Tiyatrolar Günü İle İlgili Yazı

Tiyatrolar Günü İle İlgili Yazı hakkında bilgi.

1948 senesinde Uluslararası Tiyatro Enstitüsü kurulmuştur. 27 Mart gününün Dünya Tiyatrolar Günü olarak ilan edilmesi ise bu enstitü tarafından 1961 senesinde gerçekleştirilmiştir. Enstitü üyesi ülkeler bu günü Tiyatro Bayramı adı altında kutlamaktadır.

Her 27 Mart gününde her ülkenin sanatçıları ve tiyatrocuları bir bildiri hazırlar ve seçilen bir kişi tarafından sahnelerde bu bildiri okunur. Parasız tiyatro gösterimleri yapılır. Muhsin Ertuğrul Türkiye’de bu bildirinin ilk örneğini yazan sanatçımızdır.

Tiyatronun doğuşu ise hiçbir şekilde bilinmemektedir. Ancak bazı araştırmacılar bunun en eski zamanlardaki insanların avdan döndüğü zaman öldürdükleri hayvanın etrafına toplanıp heyecanlı sesler eşliğinde dans etmelerinden çıktığını söylemektedir. Bunun bir  gelişmiş hali ise daha ileriki yıllarda insanların belirli günlerde bir mekanda toplanıp içlerinden birinin taklitler yapıp şarkılar söylemesi şeklinde olmuştur. Şenlik geleneği böylece uzun yıllar sonrasında oluşmuştur. Tiyatronun meslek haline gelmesi ise oyunların sanat haline gelmesiyle eş zamanlı olmuştur. Bu toplantılarda anlatılar yapan insanların sayısı birden çoğa çıktığında tiyatro adını almıştır.

Tiyatro bir insan yaşamında en önemli parçalardan biridir. Hareketli, konuşmalı ve zaman zaman da müzikli eserlerdir. Güzel sanatlardaki en ilgi çekici dallardan biridir.

Tiyatroda sinemanın aksine oyuncular ile izleyiciler arasında yakın bir bağ kurulur. Günümüzde tiyatro yazılı bir metne dayalı olarak oynanır. Tiyatronun ilkel hallerinde ise tuluat yöntemi mevcut idi. Tuluat yönteminde oyuncular doğaçlama olarak oynarlardı. Metinsiz ve sahnesiz bir tiyatro türü idi.

Yazılı tiyatro çıkmadan önce tiyatro bir ara sözsüz olarak oynanıyordu. Hareketler, jestler ve mimiklerle oyunlar oynanıyordu. Bunun adı pandomimadır. Türk tiyatrosunun en ilkel hali ise gölge oyunu ve orta oyununa dayanır. Hacıvat ve Karagöz oyunları bir gölge oyunudur. Arkasından ışık tutulan bir perdenin arkasında oynatılan kuklaların perdenin öteki tarafındaki izleyiciye gölge oyunu şeklinde sunulmasıdır.

Günümüzde de bazı köylerimizde çıkarma isimli tiyatro benzeri oyunlar oynanmaktadır. Bunlar eski tiyatroya benzeyen eğlencelerdir.

Tiyatrocu olmak basit değildir. Konservatuarlarda eğitim gerektirir. Tiyatroda komedi, trajedi ve dram türleri bulunmaktadır. Bunlar yazıldıktan sonra sahnede oynanırlar.

Komedi türünde gülünç olaylar anlatılır. Vodvil ve fars komedinin iki ana dalıdır. Vodvilde şarkılı ve eğlenceli bir hava hakimdir. Farsta ise olaylar çok fazla abartılır ve taklitler ağırlıktadır.

Trajedi dalında acıklı bir sahne sergilenir. Tarih veya efsanelerden konu alınabilir.

Dram türünde sevinç, acı, umut gibi tüm duygularımız işlenebilir. Düz yazı halinde yazılabileceği gibi şiir halinde de yazılabilir.

Günümüzde açık hava tiyatroları, bulvar tiyatroları, halk tiyatroları ve devlet tiyatroları bulunmaktadır. Tiyatro sorunlarımıza ışık tuttuğu gibi bize tüm duyguları yaşatabilir. Yaşamımızın bir parçasıdır. İnsanlıktan doğan tiyatro insanı bilinçlendirmekte de önemli bir role sahiptir. İnsan eğitimine büyük bir katkısı vardır. Tiyatrolarda izleyiciler oyuncularla beraber güler, ağlar ve düşünür. İnsani duygular yoğunluktadır.

images

Tiyatro Günü Hakkında Bilgi Hakkında Yorum Yapabilirsiniz.

 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.