Konuşma Dilinde Ağız Nedir

Bu sayfamızda ağız ve şive nedir sorularının cevabını vererek ağız ve şive arasındaki farklar hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Konuşma dilinde bir dilin kelimelerinin bölgelere göre değişiklik gösteren söyleyiş şekline ağız adı verilmektedir. İstanbul ağzı, Karadeniz ağzı, Erzurum ağzı, Trakya arzı…

Bazı kaynaklarda ağız sözcüğüne şive adı da verildiği görülmektedir. Ancak bu çok da doğru bir söylem değildir. Çünkü şivede hem ses hem de şekil farklılıkları görülmektedir. Örneğin Azerice, Kırgızca, Kazakça, Özbekçe, Osmanlı Türkçesi, Türkiye Türkçesi Türkçenin birere şivesidir.

Ağız ifadesi incelendiğinde ise burada sadece bir söyleyiş farkı olduğu görülmektedir. Örneğin geliyorum, İstanbul ağzı; celeyrum Karadeniz ağzı; gelirem, Erzurum ağzı, geliyom ise Ege ağzında karşımıza çıkan söyleyiş özellikleridir.

Bir ülkede konuşulan dildeki bölgesel farklılıklar dil eğitiminin o ülkede yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu konuda medyaya ve toplumu yöneten kişilere büyük görevler düşmektedir. Önemli olan iyi bir eğitim ile kabul edilen resmi dilin ülkenin dört bir tarafında aynı şekilde konuşulmasını sağlamaktır.

Ağız ve Şive Ne Demektir Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.