Karışımları Ayırma Yöntemleri Nelerdir Örneklerle Açıklayınız.

Bu yazımızda karışımları ayırma yöntemleri nelerdir örneklerle açıklayınız kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Karışımlar, en az iki ya da daha fazla maddenin bir araya gelmesi ve birbiri içinde çözünmesi ya da çözünmeden kalması sonucunda oluşan maddelerdir. Karışımlar, homojen karışımlar ve heterojen karışımlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.Homojen karışımlar, iki maddenin birbiri içinde her yere eşit miktarda dağılacak şekilde çözünmesidir.Heterojen karışımlar maddelerin birbiri içinde tam olmayarak ve eşit bir şekilde çözünmeden kalmasıyla oluşmaktadır.

Karışımları ayırma yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler sayesinde bazı karışımlar kolayca ayrıştırılmaktadır. Eleme, yüzdürme, mıknatısla ayırma, ayrımsal damıtma, süzme, buharlaştırma ve dinlendirme yöntemleri en çok bilinen ve en çok uygulanan karışımları ayırma yöntemleridir.

Eleme ile ayırma yönteminde pirinç ayıklama örnek olarak verilebilir. Yüzdürme yönteminde talaş parçaları ile suyun karışımını ayrıştırmak mümkündür. Demir, nikel ve kobalt karışımları mıknatısla ayrıştırılabilir. Ayrımsal damıtma da kaynatma ve yoğuşturma yoluyla yeniden damıtma yöntemleri sayesinde karışımlar ayrıştırılabilir. Sıvıların içinde büyük parçaları katılar varsa, süzme yöntemiyle ayrıştırılabilir.

Buharlaşma ve kaynama noktalarının farklı sıcaklıklarda gerçekleşmesi ayrıştırma yöntemi olarak kullanılabilir. İki maddenin farklı sıcaklıklarda buharlaşma ayrıştırılmalarını sağlar. Dinlendirme sonucunda da çökelme meydana geldiği için karışımların kolayca ayrıştırılması mümkün olmaktadır. Karışımları ayırmanın birçok yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları sadece laboratuvarda uygulanmaktadır. Bazıları da normal olarak gerçekleştirilebilir.

Karışımları Ayırma Yöntemleri Nelerdir Örneklerle Açıklayınız Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.