Kan dolaşımı nedir, kan dolaşımı hakkında bilgi
Kan dolaşımı, besin maddeleri, solunum gazlan, metabolizma ürünleri ve hormonların, kalpten vücuda pompalanan ve damarların içinde hereket eden kanla dokulara taşınmasıdır. İnsanda kan dolaşımı, kalpten çıkan oksijenlenmiş kanın bütün dokulara ulaşmasını ve karbondioksit yüklü kanın kalbe geri dönmesini sağlayan büyük dolaşım ile kirli kanı temizlenmek üzere akciğerlere gönderdikten sonra dokulara pompalanmak üzere kalbe geri getiren küçük dolaşım olmak üzere ikiye ayrılır.
Sol karıncıktan aort yoluyla vücuda pompalanan temiz kan, atardamarlar, arteriyoller ve kılcal damarlarla dokulara yayılır. İçerdiği oksijenin büyük bir bölümünü dokularda bırakıp metabolizma artıkları ve karbondioksiti yüklendikten sonra venüller ve toplardamarlarla sağ kulakçığa döner. Buradan sağ karıncığa geçip akciğer atardamarıyla akciğerlere taşınır. Kirli kan, akciğerlerdeki hava keseciklerinin duvarındaki kılcal damarlarda gerçekleşen gaz alışverişi sonucunda, içerdiği karbondioksiti havaya verir, oksijen alır. Akciğer toplardamarıyla kalbin sol kulakçığına geri dönüp vücuda pompalanmak üzere sol karıncığa geçer. Kan yalnız oksijen ve karbondioksit depo, kimyasal maddeler de taşır. Örneğin besin maddelerini emildikleri organdan metabolizma ya da depolanma organlarına, hormonları salgı bezlerinden hedef organlarına, metabolizma artıklanı dokulardan böbrek, akciğer ve karaciğer gibi organlara taşır. Bu sürecin tümü birbirinden bağımsız ama eş zamanlı olarak çalışan iki pompaya, sağ ve sol kalbe dayanır. Sağlıklı bir erişkinde kalp dakikada ortalama 72 kez kasılarak vücuda yaklaşık altı litre kan pompalar. Büyük dolaşımda damarlardaki kan basma küçük dolaşımdakine oranla daha fazla olduğundan sol karıncığın yapması gereken işin miktan sağdakinin yaklaşık beş katıdır. Bu yüzden sol karıncığın duvarları kalınlaşmıştır, odacığın hacmi de öbür odacıklardan daha fazladır.
Kalbin yapısında çalışmasını sağlayan bir sinir bulunmadığı gibi kalp kasının (miyo- kart) ritmik kasılmasını sürdürecek bir dış etken de yoktur. Vücuttaki bütün hücrelerde zarın iki yanında elektrik potansiyeli vardır. Zarın iç yüzünde genellikle negatif, dış yüzünde de eşit miktarda pozitif iyon bulunur. Hücre zarının geçirgenliğini artıran herhangi bir etken iyonların zardan geçerek dinlenme potansiyeli olarak bilinen bu dengeyi bozmasına ve zar potansiyelinin kısa bir süre için değişmesine neden olur.
Aksiyon potansiyeli olarak bilinen bu hızlı değişimler iletinin kalp kasında yayılmasından sorumludur. Özelleşmiş ve kendi kendini uyarma yeteneğine sahip kas hücrelerinden oluşan ve sağ kulakçığın arka duvarında yer alan sinüs-kulakçık düğümü kendiliğinden aksiyon potansiyeü yaratabilir. Bu uyarı kulakçık duvarına yayılarak özel bir kas demeti (His demeti) aracılığıyla kulakçık- karıncık düğümüne taşınır. Sinüs-kulakçık düğümü dakikada yaklaşık 72 kez uyan vererek kalbin atım hızını belirler. Hücre dışı sıvılardaki potasyum, sodyum ve kalsiyum iyonu yoğunluğu kalbin aksiyon potansiyelini önemli ölçüde etkiler.
Aynen çok güzel
bence çok güzel olmuş.
Bence cok guzel herkese tavsiyemm
Çok yaralı bir
site
Çok güzel bir site. Proje ödevim için çok iyi
Cok guzel bir siteniz var proje odevim 100+5 tesekkurler sağolun
Çok güzel çok yararlı
kan dolaşımı hakkında kısa bilgi için bence çok iyi.
Bence değil daha kısa bilgiler ola bilirdi mesela sol karıncık sağ karıncıktan daha büyüktür örneğin
Anlamadım seni
hayır gayet güzel bilgi
Çok güzel
Çok güzel çok yararlandım
Cok faydaliydi. Kalbin bir dakikada 6 litre kan pompalamasina cok sasirdim.
harika site performans odevimde100+5 aldim tesekkurler sagolsunnnn?!
Çok uzun
Çok güzel 100 5 aldim
bence çok uzun o yüzden bunu hiç sewmedim !Ayrıca bu sitede çok iğrenç
beyenmesen beyenme sonuçta işine yarayanlar var yaramadıysa kapı orada artık anlamışsındır öğrencilik bu kadar zor canım beyenmediysen yorum yapmayaydın ……anladınmı tatlım.
bence bu site harika
altına elbise resmi koyabilir misiniz ne olur lütfen
birşey dicem burasının altındaki oyun resini kaldırın çünkü görüntü kirliliği yapıyor
çok güzel bir şekilde açıklanmış
çok uzun bu cok kısa bilgi yazıyorum çıkmıyor :(