İslamiyetin kabul edilmesinden önce Türk toplumlarında kadına bakış açısı, belki de günümüz en modern toplumlarından daha moderndi. Türk toplulukları içerisinde kadınlar, tıpkı erkekler gibi tüm haklara sahiplerdi. Örneğin ülke yönetiminde söz sahibi olan Hakan adı verilen yöneticilerin sözü, hanımlarının da onayı olmadan geçersiz sayılırdı. Bununla birlikte kadınlar, evlenecekleri erkekler ile düello yapıyor, erkek onu alt etmeyi başarırsa evlenmeyi bu şekilde kabul ediyorlardı. Türk toplumlarında kadın böyle bir konumda iken İslamiyetin kabul edilmesinden sonra Türk insanının kadına bakış açısı da yüz yıllar içerisinde değişmeye başlamıştır. Arap toplumlarıyla iç içe geçilmesi nedeniyle Türk kadını, pek çok hakkından tıpkı Arap toplumlarındaki gibi mahrum bırakılmıştır. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazıda, İnkılaplar Öncesi ve Sonrası Türk Kadınının Konumunu Haklar Bakımıdan Karşılaştırınız kısaca sizlere bu konuda bilgi vereceğiz.
Osmanlı Devleti içerisinde de kadın haklarından söz etmek pek mümkün değildi. Aile içerisinde tek sözü geçen erkekti. Hukuk karşısında, bir erkeğin şahitliği 3 kadının şahitliğiyle denk tutuluyordu. Kadınların seçme ve seçilme hakkı yoktu, miras konusunda erkeklerle eşit haklara sahip değildiler ve iş hayatında bulunmaları da toplum tarafından uygun görülmüyordu.
Cumhuriyet ile birlikte yapılan inkilaplar sayesinde kadın, toplum içerisinde erkek ile eşit seviyeye getirilmiştir. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiş, iş hayatında daha aktif bir şekilde bulunabilmeleri için teşvikler yapılmış, hukuk karşısında net bir şekilde kadın ve erkek eşitliği sağlanmıştır.
İnkılaplar Öncesi ve Sonrası Türk Kadınının Konumunu Haklar Bakımıdan Karşılaştırınız Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.
Hemen Yorum Yaz