İç Anadolu Bölgesi Geleneksel Mimarisi, Şenlik Veya Festivalleri, Geleneksel

c13

Bu yazımızda İç Anadolu Bölgesi geleneksel mimarisi, şenlik veya festivalleri, geleneksel kısaca olarak bilgi aktaracağız.

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu topraklarının merkezi sayılabilecek bir bölgedir. Karasal iklimin hakim olduğu bölgede yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Bitki örtüsünde bozkır yaygındır. Bununla beraber ormanlıklar, makilikler, çayır ve sazlıklar da bulunmaktadır.

Geleneksel mimarisinin iklim koşullarına göre şekillendiği İç Anadolu’nun evleri genelde iki katlı tuğladan veya nadiren ahşaptır. Kiremitle korunan çatıları ve muhakkak bahçeleri bulunmaktadır. Geleneksel mimari de evler genelde en fazla iki katlı ve müstakildir.

Başak tarlaları oldukça yaygındır. Buğday, arpa, baklagiller, patates gibi tarım ürünleri sıkça bulunur. İklim ve coğrafyanın insanlar üzerinde psikolojik etkileri de vardır. Bu nedenle Anadolu insanı yardımsever, misafirperver, hoşgörülü, sabırlı, çalışkan ve azimlidir.

Kültürel etkinliklerin yoğun olarak yaşandığı dönemlerde birçok şenlik, festival ve piknikler düzenlenmektedir. Kızak şenlikleri kar şenlikleri, mantı şenlikleri, sucuk, pastırma şenlikleri, ceviz şenlikleri bölgede her sene yapılan etkinliklerdir.

Bununla birlikte hayvancılığın geliştiği yörelerde dokumacılık, halıcılık, iplikçilik, kilimcilik gibi el sanatları da gelişmiştir. At binme, cirit atma, ok atma gibi etkinlikler de yapılmaktadır.

İç Anadolu Bölgesi tarım ve hayvancılığın geliştiği bir bölgedir. İnsanlar kooperatifler kurarak geçimlerini sağlamaktadır. Yapılan etkinlikler de genelde hayır ve yardım amaçlı olmaktadır. Bununla birlikte kültürün kalıcı hale gelmesi ve bölgenin tanıtılması amaçlanmaktadır.

İç Anadolu Bölgesi Geleneksel Mimarisi, Şenlik Veya Festivalleri, Geleneksel Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.