Hoşgörü ile İlgili Deneme

Aşağıda hoşgörü ile ilgili deneme kısaca olarak ele alacağız.

İnsanlar tek başlarına yaşayamayan ve topluluk halinde yaşayan varlıklardır. Tarih boyunca insanlar topluluk  halinde hareket etmiş ve medeniyetler inşa etmişlerdir. Bir ve beraber olma gerekliliği bazı toplumsal değerlerin de oluşmasında etkili olmuştur. Toplumsal değerler, insanların bir arada yaşamasın kolaylaştırmaktadır.

Toplumda ahlaki ve hukuki kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar yazısız ve yazılı olarak gerçekleştirilen kurallar olarak insanların hayatını düzenlemektedir. Bir de insanların ikili ilişkilerinde ve toplumsal ilişkilerinde kalbi duygulara ihtiyaç duyulmaktadır.

Toplumda insanların en çok ihtiyaç duyduğu duygu hoşgörüdür. Toplumda bir arada yaşamanın gerekliliği hoşgörü temelinde meydana gelmektedir. Hoşgörülü olmak, saygılı olmak ve yerinde davranmak anlamına gelmektedir. Hoş görmek, insanlara karşı ön yargısız hareket etmek anlamına da gelmektedir.

Hoşgörü toplumda barış ve huzurun temelini oluşturmaktadır. Merhamet, vicdan, hürriyet hoşgörülü olmak sadedinde gerçekleşmektedir. Hoş görmek, adaletsiz davranmak anlamına gelmemektedir. Hoş görmek, adil olmak, insaflı olmak anlamlarına da gelmektedir.

Bir toplumda hoşgörü yoksa zulüm olur. zulmün olduğu yerde adaletten bahsetmek mümkün değildir. Adil bir toplum düzeninde hoşgörü bir maya gibidir. Toplumda barış ve huzurun, birlik ve beraberliğin mayası olan hoşgörü bir hamur gibi yoğrulunca insanları kendi kişiliklerine kavuşturmaktadır ve medeniyetler de bu şekilde ortaya çıkmaktadır. Hoşgörü, medeniyetin kendisidir.

Hoşgörü ile İlgili Deneme Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Aslında insanların hepsi hoşgörülü olsa aralarında en ufak bir tartışma bile geçmez . Tabi bu ülkeler içinde geçerli savaşsız bir dünya olur ve herkes mutlu huzurlu bir şekilde kardeş kardeş yaşar.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.