Frederick Henry Evans Kimdir

Frederick Henry Evans Hayatı, Frederick Henry Evans Kimdir

Evans, Frederick Henry (d. 26 Haziran 1853, İngiltere – ö. 24 Haziran 1943, Londra), ingiliz fotoğraf sanatçısıdır. İngiltere ve Fransa’daki katedralleri görüntüleyen çalışmaları, dünyanın en iyi mimari fotoğ­raflarından sayılır.

Gençlik yıllarına ilişkin bilgi azdır. İlk kez Londra’da işlettiği kitapçı dükkânıyla ilgi topladı. Burada, müşterilerinin çoğunluğu­nu oluşturan küçük tüccar ve memurlara yönelik bir tür eğitim etkinliği de üstlenmiş­ti. Alışverişin yanında yürüttüğü aydınlatıcı ve yüreklendirici söyleşilerden ötürü dük­kânı, “memurların üniversitesi” olarak ta­nınmaya başladı. Bu dönem içinde, sürekli müşterilerinden oyun yazarı George Ber­nard Shaw ve ressam Aubrey Beardsley’nin çalışmalarını destekledi; Beardsley’ye ilk işini o buldu.

1898’de kitapçılığı bıraktıktan sonra bütün zamanını İngiltere ve Fransa’daki katedral­lerin fotoğraflarını çekmeye verdi. Kusur­suz fotoğrafı amaçlayan titiz bir sanatçıydı. Aradığı etkiyi tam olarak yakalayabilmek için haftalar boyu, bir katedraldeki ışığı günün değişik zamanlarında incelemekle uğraşırdı. Katedraldeki geniş mekânları, sonsuz ışık ve doku çeşitliliğini öne çıkaran üslubunun doruk noktalarından biri. Wells Katedrali’nde çektiği “Basamaklar Denizi” (1903) adlı yapıtıdır.

Birçok konuda sağlam görüşleri olan Evans, sürekli bir tartışma ortamı içindeydi. En sert tartışmalarının odağını kendi fotoğrafçılık anlayışı oluşturuyordu. Evans, çe­kim yapıldıktan sonra görüntünün hiçbir biçimde değiştirilmemesi gerektiğine inanı­yordu. 20. yüzyıl başlarında ortaya çıkan, modern yaşamın hızla akan, geçici durumla­rını görüntüleme eğilimi de ona aynı dere­cede ters geliyordu. Evans, yalnızca ideal güzelliği yansıtan kalıcı görünümleri fotoğ­rafa konu olmaya değer buluyordu. Ama görüşleri genç fotoğrafçılarca pek benim­senmedi. Yaşamının son yıllarında neredey­se unutulan Evans, bu dönemde, çizim koleksiyonunu görüntüleyen fotoğraf çalış­malarını da kendi çabalarıyla yayımladı.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.