Fotosentez Ve Solunum Arasındaki İlişki

Bu yazımızda fotosentez ve solunum arasındaki ilişki kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Solunum bütün canlı varlıklar için ortak bir özelliktir. Solunum, akciğer, deri, solungaç, trake olmak üzere çok çeşitlidir. Canlılar bulundukları ekosisteme göre solunum özelliği kazanmıştır. Suda solungaç solunumu yapan canlılar balıklardır. Memeliler, akciğer solunumu yapar.

Solunum, oksijen alınıp, karbondioksit verilmesi olayıdır. Fakat ATP enerjisi sayesinde vücutta besinlerin parçalanması da solunumdur. Bu bakımdan solunum oksijenli ve oksijensiz olmak üzere ikiye ayrılır.

Fotosentez, yeşil yapraklı bitkilerin güneş ışını ve klorofil pigmenti yardımıyla kendi besinini kendisi üretmesidir. Fotosentez için ışık gerekir. Karbondioksit ve su, ışık ve klorofil yardımıyla tepkimeye girer. Tepkime sonunda oksijen, glikoz ve ATP açığa çıkar.

Fotosentez, klorofil bulunduran bitkiler ve bazı bakteriler tarafından yapılır. Fotosentez kendi besinini kendi üretme şeklinde tanımlanır. Solunum ise besinlerin parçalanması şeklinde tanımlanır.

Fotosentezi, klorofile sahip hücreler gerçekleştirirken, solunumu bütün canlılar gerçekleştirmektedir. Fotosentezde besin üretilir, solunumda besin yakılır. Fotosentez ve solunum canlılığın da devamını sağlar.

Solunum için oksijen gerekir. Fotosentez için de karbondioksit gerekir. Solunum sonunda karbondioksit açığa çıkar. Fotosentez sonunda oksijen açığa çıkar.

Solunum için gerekli olan oksijen fotosentez sayesinde elde edilirken fotosentez için gerekli olan karbondioksit solunum sonucunda elde edilir. Bu nedenle fotosentez ve solunum birbirinin devam etmesini sağlar.

Canlılık faaliyetlerinin devam etmesi fotosentez ve solunum ilişkisinin sürekliliğine bağlıdır. Bu ilişki oksijen ve karbondioksit ihtiyacına dayalı sürekli bir ilişkidir.

Fotosentez Ve Solunum Arasındaki İlişki Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.