Deprem Çeşitleri Nelerdir Kısaca Özellikleri

Bu yazımızda deprem çeşitleri nelerdir kısaca özellikleri kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Doğal afetler, insanlara doğrudan zarar verir. Maddi ve manevi kayba yol açar. Can ve mal kaybına neden olur. Doğal afetler önlenemez. Alınan tedbirlerle zararları azaltılabilir.

Doğal afetler, deprem, sel, yangın, tusunami, hortum, fırtına, heyelan, erozyon, volkanik patlama, çığ düşmesi, yıldırım düşmesi gibi meydana gelebilir.

Depremler, yer kabuğunda meydana gelen sarsıntılardır. Deprem şiddeti, depremin neden olduğu hasarların toplamıdır. Deprem büyüklüğü, depremin meydana getirdiği enerjidir. Depremler magma tabakası üzerindeki yerkabuğunda meydana gelen çatlak ve kırıkların oluşturduğu enerji kuvvetinden açığa çıkar.

Depremlerin izlediği yol faylardır. İki fay arasına fay hattı denmektedir. Depremler birçok şekilde meydana gelmektedir.

Deprem çeşitleri şu şekildedir:

*Tektonik Depremler

*Volkanik Depremler

*Çöküntü Depremleri

Tektonik depremler: Levha hareketleri sonucunda oluşan depremlerdir. Yeryüzünde kıtaların ve karaların birbirine yaklaşıp uzaklaşmasıyla oluşur.

Volkanik depremler: Yerkabuğu altında magma tabakasının yeryüzüne ulaşacak kırık ve çatlaklıklar bulması ve volkanik patlamalara neden olmasıyla oluşur.

Çöküntü depremler: Yerkabuğunun ani çökmeler yaşamasıyla oluşan depremlerdir.

Depremler, yıkıcıdır. Her doğal afet gibi ölümcüldür. Bu nedenle depremlere karşı önlem almak gerekir. Erken uyarı sistemleri kurmak gerekir. Deprem bölgeleri, depremlerin en sık yaşandığı bölgelerdir.

Ülkemiz de deprem bölgesindedir. Ülkemizde önemli fay hatları bulunmaktadır. Bunlar, kuzeyde, batıda ve doğuda yer almaktadır. Ülkemizde deprem beklenmeyen yerler de bulunmaktadır. Konya – Karaman civarı deprem beklenmeyen bölgedir.

Deprem Çeşitleri Nelerdir Kısaca Özellikleri Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

2 yorum

  1. Deprem günümüzde büyük kayıplara hatta ölümlere kapı açan bir doğal afettir bu nedenle de deprem çeşitleri nelerdir her birey bilmeli ve önlemlerini almalıdır. Bu konuyu çok güzel ele almışsınız.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.