Çanakkale Coğrafi ve Ekonomik Özellikleri, Çanakkale hakkında genel bilgi
Çanakkale, güneybatı kesimindeki bazı topraklan Ege Bölgesi, büyük bölümü Marmara Bölgesi sınırları içinde kalan il ve il merkezi kent. Yüzölçümü 9.737 km2 olan Çanakkale ili toprakları hem Anadolu’daki Biga Yarımadasında, hem de Trakya’daki Gelibolu Yarımadasında yer alır. Çanakkale Boğazının birbirinden ayırdığı bu topraklardan Gelibolu Yarımadası kuzeyde Saros Körfezi, kuzeydoğuda Edirne ve Tekirdağ illeri, doğuda Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı, güneyde gene Çanakkale Boğazı, batıda da Ege Denizi; Biga Yarımadası ise kuzeyde Marmara Denizi, doğu ve güneyde Balıkesir ili, güneybatıda Edremit Körfezi, batıda Ege Denizi, kuzeybatıda da Çanakkale Boğazıyla çevrilidir. İstanbul’dan sonra toprakları Asya ile Avrupa arasında paylaşılmış olan ikinci il Çanakkale’dir. Türkiye’nin Ege Denizindeki adaları Gökçeada ve Bozcaada, gene Türkiye’nin en batı noktası olan Gökçeada’daki Avlaka Burnu ve Anadolu’nun en batı ucu olan Baba Burnu da Çanakkale ili sınırları içindedir.
Çanakkale Doğal yapısı : İl, vadiler ve yer yer ovalarla bölünen, yükseltisi fazla olmayan dağlık, tepelik topraklar üstünde yer alır. Biga Yarımadasındaki kesim daha dağlık ve yüksektir. Yükselti güneydoğuya doğru giderek artar. Başlıca dağlar, Gelibolu Yarımadasında, Biga Yarımadasının orta kesiminde ve Edremit Körfezinin kuzeyinde yer alır. Gelibolu Yarımadasının kuzeydoğu kesimini doruğu il sınırları dışında kalan Koru Dağı ile Ganos Dağının uzantıları engebelendirir. Yüksekliği 300-400 m dolayında olan bazı tepeler, Çanakkale Boğazı kıyılarından başlayarak basamaklar halinde yükselir ve dik eğimlerle Saros Körfezine iner. Biga yöresinde, kabaca kuzeydoğu-güney- batı doğrultulu, 500-1.000 m yüksekliğinde dağ sıraları vardır. Güneye doğru yükselen bu dağların en yüksek noktası Kaz Dağının il sınırında 1.774 m’ye erişen doruğudur. Sakar Dağının Yenice kasabasının güneybatısında 1.111 m’ye erişen doruğu ise ilin en yüksek noktasını oluşturur.
Biga Yarımadasından çıkan suları kuzey kesimde Marmara Denizine dökülen Kocabaş Çayı, güney kesimdeki Kaz Dağından doğan ve Ege Denizine dökülen Tuzla Çayı, kuzeybatıda Çanakkale Boğazına dökülen Umurbey Çayı, Kocaçay ve Kara Menderes Çayı toplar. İl sınırları dışında Marmara Denizine ulaşan Gönen Çayının bazı başlangıç kolları bu topraklardan doğar. Bunlardan başka çok sayıda küçük akarsu vardır. Birçok küçük dere bulunan Trakya topraklarındaki en önemli akarsu Saros Körfezine dökülen Kavak Deresidir.
Gelibolu Yarım adasındaki Surla (Tuzla) Gölü ildeki başlıca doğal göldür. Kıyılarda bazı küçük lagünlere de rastlanır. Başlıca yapay göller ise Atikhisar, Gökçeada ve Tayfur baraj gölleridir.
Fazla büyük olmayan ovalar akarsu ağızlarında ve geniş vadi tabanlarında toplanmıştır. En önemlileri Ezine ve Bayramiç ovaları ile Evreşe (Kadıköy), Agonya (Hamdibey), Biga ve Sinekçi ovalarıdır. Çanakkale ilinde plato düzlükleri geniş alanlar kaplar. Bu platolar daha çok Biga Yarımadasında yer alır.
Çanakkale Ekonomik özellikleri: Çanakkale, Türkiye’nin gelişmekte olan illerindendir. Ekonomide ağırlık tarımdadır. Sanayi ve ticaret büyük ölçüde tarıma dayanır.
Çanakkale tarımının en önemli özelliği, çeşitlenmiş, gelişmiş ve büyük ölçüde pazara açılmış olmasıdır. En çok yetiştirilen bitkisel ürünler domates, buğday, elma, üzüm, ayçiçeği, zeytin, arpa, bakla ve şeker pancarıdır. Bunların yanı sıra azımsanmayacak miktarda sebze, meyve, pamuk, susam ve tütün de yetiştirilir. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre 1989’da Türkiye bakla üretiminin yüzde 40’ı Çanakkale ilinde gerçekleştirildi.
Çanakkale’de Hayvancılık, bitkisel üretimin yanında ikincil konumda olmasına karşın yaygın bir ekonomik etkinliktir. Kıyı kesiminde daha modern yöntemlerle ve pazara yönelik olarak sürdürülen hayvancılık, iç kesimlerde daha çok yerel tüketime yönelik mera hayvancılığı niteliği taşır. En çok koyun ve kıl keçisi yetiştirilir. Yöreye özgü hayvanlardan biri Gökçeada’da yetiştirilen imroz koyunudur. Kumkale ve Gökçeada tarım işletmelerinin gerek sığır besiciliğinin, gerek yüksek verimli İmroz koyunu yetiştiriciliğinin gelişmesine önemli katkısı olmaktadır. Çanakkale içinde sürdürülen geleneksel tarımsal etkinlikler arasında ipekböcekçiliği de yer alır.
Çanakkale balıkçılık yönünden de önemli bir merkezdir. Gerek Marmara, gerek Ege kıyıları açığında çeşitli balıklar yaşar. En çok mercanbalığı, tekir, barbunyabalığı, sardalye, lüfer, palamutbalığı, kolyoz ve kılıçbalığı avlanır. Yakalanan balıkların bir bölümü ildeki konserve tesislerinde işlenirken, bir bölümü de taze tüketilmek için İstanbul ve İzmir’e gönderilir.
Temelde tarım ürünlerinin işlenmesine dayanan sanayi oldukça yavaş gelişmiştir. Bunun nedenleri, ilin, ülkenin ana ulaşım bağlantılarının görece uzağında kalması, yakın çevresinde Bursa ve Balıkesir gibi hızla gelişen merkezler olması, askeri ve stratejik önemi nedeniyle sanayi yatırımları açısından çekici bulunmamasıdır. Bununla birlikte, 1973’te kalkınmada öncelikli iller kapsamına alınması, sanayiye çeşitlilik kazandırmıştır. 1973 sonrası yatırımlar daha çok ve daha geniş ölçeklidir.
Gıda ve içki sanayisi ile taşa toprağa dayalı sanayi, en gelişmiş sanayi dallarıdır. Ülkedeki en büyük salça ve seramik fabrikaları Çanakkale ilindedir. Ayrıca, bir çimento, bir de petrokimya ürünleri fabrikası vardır. Öbür önemli sanayi tesisleri un, konserve, süt ürünleri, şarap, deri, orman ürünleri, dokuma, hazır giyim, zeytinyağı, sentetik deri, metal eşya, tuğla ve kiremit fabrikalarıdır.
Başta süt ürünleri, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı tesisleri olmak üzere küçük işletmelere dayalı sanayi de gelişmiştir. Pek çok un değirmeni, tabakhane, şarap imalathanesi vardır. Halı ve kilim dokumacılığı, hayvancılığın yaygın olduğu yörelerde önem taşır. Toprak hediyelik eşya yapımı giderek gelişmektedir. Çan ilçesinde işletilen linyit yatakları vardır.
İl turizm açısından da önem taşır. Gerek Marmara, gerek Ege’ye bakan kıyılarında pek çok doğal plaj vardır. Turistik yatırımlar daha çok Çanakkale-İntepe arasında, İzmir karayoluna yakın şeritte ve Edremit Körfezi kıyılarında yoğunlaşmıştır. Ormanlardaki çok sayıda dinlenme yeri ve kaplıca, iç turizm açısından önem taşır. 1973’te 33.000 ha’lık bir alanda kurulmuş olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda birçok şehitlik, anıt ve müzenin yanı sıra bazı konaklama ve hizmet tesisleri de vardır. İlde yer alan başlıca dinlenme alanları, Balaban, Çam Burnu, Çamlık, Güzelyalı, Hemdemtepe, Kabatepe ve Yaykın orman içi dinlenme yerleridir. Dünyaca ünlü Troya harabeleri ve antik Assos ve Aleksandreia Troas kentleri de Çanakkale il sınırları içindedir. Çanakkale hakkında bilgiler verdik.
saol kardeşim