Besin Zinciri Nedir Kısaca Örnekler

Bu yazımızda besin zinciri nedir kısaca örnekler kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Doğada her şey bir denge ve döngü üzerine kuruludur. Doğal dengenin ve döngülerin gerçekleşmesi canlı ve cansız varlıklar olarak dünyayı oluşturan her şeye aittir. Doğal dengenin oluşması ve korunmasında canlıların temel ihtiyaçları öne çıkar.

Doğada her canlı beslenme, barınma ve korunma ihtiyacı içinde hayatını devam ettirir. Bu üç ihtiyaç olmazsa canlılıktan söz edilemez.

Beslenme konusunda doğada canlılar arasında bir hiyerarşi, bir silsile söz konusudur. Bir canlının başka bir canlıyı yiyerek hayatına devam etme eğilimi, o canlının başka bir canlıya yem olmasıyla sonuçlanır. Bu olaya besin zinciri denir.

Besin zincirinde üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar yer alır. Üreticiler kendi besinini kendisi üretir. Tüketiciler, besinlerini hazır olarak doğadan tüketir. Ayrıştırıcılar, ise atıkların doğaya karışmasını sağlar.

Besin zincirinde en üstte insan vardır. Hepçil olarak beslenen insan, besin zincirinde öldükten sonra cesedi çürüyen yani ayrıştırıcılar tarafından ayrıştırılan bir canlıdır. Diğer canlılar için de bu böyledir.

Besin zinciri, beslenme hiyerarşisini oluşturur. Canlılar arasındaki beslenme silsilesi bir canlının başka bir canlıya yem olmasıyla devam eder.

Karınca, örümceğe yem olur. Örümcek, akrebe yem olur. Akrep, kirpiye yem olur. Kirpi, bir tilkiye yem olur. Bu böylece devam eder. Yırtıcıların en başında aslan gelir. Bir fili bile yiyebilir.

Besin zinciri doğada olmazsa olmaz bir dengedir. Bu dengenin bozulması, türlerin dünyayı doğrudan istila etmesine neden olabilir.

Besin Zinciri Nedir Kısaca Örnekler Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.