Ülkemizde farklı iş ve işlemleri yürütmek üzere her alanda ayrı bir bakan vardır. Örneğin; Maliye Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, İçişleri Bakanı gibi ve daha bir çok bakan ülkemizde daha iyi bir ülke için çalışmaktadır.
Bakanlar kurulunun başı olan başbakan, Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri arasından seçilerek atanmaktadır. Başbakan seçildikten sonra ise bir kaç adımla bakanlar kurulu oluşturulur:
Göreve Başlama ve Güvenoyu: Bakanlar Kurulu için hazırlanan program 1 hafta içinde TBMM’de okunur ve ardından güvenoyuna geçilir. Program TBMM’de okunduktan sonra 2 gün geçmesi ile görüşmeler başlar ve görüşmeler bittikten bir gün sonra ise mecliste oylama yapılır.
Görev sırasında güvenoyu: Başbakan gerekli gördüğü durumlarda Bakanlar Kurulu ile görüşüp TBMM’den güven oyu isteme hakkına sahiptir.
Başbakan güven isteğini TBMM’ye bildirdikten tam 1 gün geçmesi ile görüşmeler başlar ve görüşmelerin üzerinden yine tam bir gün geçtikten sonra ise oylama yapılır. Üye tam sayısının salt çoğunluğu ister ise başbakanın güven istemi reddedilebilir.
Görev ve siyasi sorumluluk: Bakanlar kurulu aynı zamanda siyasetin yürütülmesinde de etkin rol oynamaktadır. Ayrıca her bakanın başbakana karşı sorumluluğu ve kendi yetkisinde bulunan iş ve emirlere karşı sorumluluğu bulunmaktadır.
Bakanlıkların Kurulması: Bakanlıkların kurulması, bakanlıkların kaldırılması, bakanların görev ve yetkileri gibi tüm konular kanunlar ile düzenlenmektedir. Günümüzde geçerli olan kanuna göre ise bir bakan birden fazla bakana vekillik etme hakkına sahip değildir.
Bir sebepten dolayı eğer bir bakanlık koltuğu boşalır ise bu koltuğa 15 gün içinde yeni bir bakan atanmaktadır.
Bakanlar Kurulu Kimlerden Oluşur Hakkındaki Yorum ve Fikirlerinizi Yorum Alanından Hemen Bize Yazın.
Hemen Yorum Yaz