1080-1178 yılları arasında varlığını sürdüren Danişmentliler beyliği Sivas merkez olarak Tokat, Niksar, Amasya ve Kayseri illeri dolaylarında kurulan bir beyliktir. Danişmetliler beyliğinin kurucusu Melikşah’ın komutanlarından birisi olan Danişment Gazi Ahmet Bey’dir.
Danişmentliler Beyliğinin Özellikleri:
- Bu beylik Sivas ili merkez olmak üzere Tokat, Niksar, Amasya ve Kayseri illeri dolaylarında kurulmuştur.
- Danişmentliler beyliğinin kurucusu Melikşah’ın komutanlarından birisi olan Danişment Gümüştekin Gazi Ahmet Bey’dir.
- Tarihi kaynaklarda belirtilen rivayetlere göre Hamed Bey, Türkmenlere öğretmenlik yaptığı için Danişment unvanı almıştır. Danişment Ahmed Gazi Türkiye Selçukluları Sultanı Süleymanşah’ın ölümü sonucunda nüfusu daha da arttırmaya başlamıştır.
- Ankara, KAstamonu ve Çankırı illerini işgal ederek ele geçiren Danişment Ahmed Gazi, I. Kılıçarslan ile bir olarak Haçlılara karşı savaşmıştır ve Antakya Haçlı Prensi Bohemond’u esir alarak Malatya ilini ele geçirmiştir. Danişment Ahmed Gazi’nin yerine geçen oğlu Gazi Bey döneminde ise yani 1104 senesinde devlet en parlak ve güçlü dönemini geçirmiştir.
- Bir dönem sonra Türkiye Selçukluları Bizans İmparatorluğunun iç işlerine karışmaya başlamıştır.
- Gazi Bey 1116 senesinde Konya’nın Haçlılardan geri alınması ve taht mücadelesine destek veren I. Mesud’un sultan ilan edilmesi konusunda yardımda bulunmuştur.
- Danişmentliler beyliği var olduğu süre boyunca Haçlılara ve Bizans İmparatorluğuna karşı bir çok başarı kazanmışlardır ve bu fethettikleri toprakların da Türkleşmesinde büyük rol oynamışlardır.
- Türkiye Selçukluları Türk milleti arasında en fazla Danişmentliler beyliğini rakip olarak görmüşlerdir. Taht mücadelelerini fırsat bilen ve bu durumu lehine çeviren II. Kılıçarslan, Danişmetliler Beyliğine ait olan şehirleri ele geçirerek 1175 senesinde bu devlet son vermiştir.
Danişmentliler Beyliği Hakkında Uzun Bilgi Verdiğimiz Yazımız Hakkındaki Yorum ve Görüşlerinizi Yorum Alanından Hemen Bize Yazın.
Hemen Yorum Yaz