Atmosferin Katmanları Nelerdir ve Özellikleri

Aşağıda atmosferin katmanları nelerdir ve özellikleri kısaca olarak ele alacağız.

Atmosfer, dünyayı saran ve dış etkenlerden koruyan katmanlı bir yapı olarak canlılık faaliyetlerin yaşandığı ve fiziksel olayların gerçekleştiği katmanlardan meydana gelmektedir. Hava olayları, basınç ve ısı ile sıcaklık farklılıkları bazı katmanlarda gerçekleşmektedir. Bazı katmanlar da dünyayı zararlı ışınlardan korumaktadır.

Atmosferin katmanları ve özellikleri şu şekildedir:

*Troposfer: Atmosferin en yakın katmanıdır. İçinde bulunan gaz yoğunlukları fazla olduğu için yer çekimi etkisiyle en yakın katman olma özelliğine sahiptir. Bütün atmosferik faaliyetler bu katman da gerçekleşmektedir. Kalınlığı 18 kilometredir.

*Stratosfer: Bu katman troposferin hemen üstündedir. Bu katmanın özelliğin hava tutucu olmasıdır. Kalınlığı yaklaşık olarak 50 kilometredir. Atmosferde bu katmanın sıcaklığı -50 santigrat derecedir.

*Mezosfer: Bu katman strosferin hemen üstündedir. Kalınlığı yaklaşık olarak 85 kilometredir. Bu katmanda sürtünme kuvveti çok yüksektir. Bu nedenle gök taşları bu katmanda dağılmakta ve dünyaya ulaşmamaktadır.

*Ozonosfer: Ozon tabakası olarak bilinir. Ozondan meydana gelmektedir. Bu katman dünyayı güneşin zararlı ışınlarından korumaktadır.

*Komesfer: Gazların iyonlara ayrıştığı bir katman olarak zararlı ışınların da tutulduğu bir katmandır.

*Termosfer: Atmosferin en sıcak olan katmanlarından biridir. Yaklaşık 1500 santigrat dereceye varmaktadır.

*Ekzosfer: Dünyayı en dıştan saran katmanlardan biridir. Kalınlığı tahmin edilememektedir. Bu katmanda yer çekimi çok düşüktür. Yaklaşık 10 bin kilometre olduğu var sayılmaktadır.

Atmosferin Katmanları Nelerdir ve Özellikleri Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Yeryüzünü çevreleyen ve her biri farklı görevler üstlenen gaz katmanlarıdır. Atmosfer toplamda 5 ana katmandan oluşur. Ancak ozonosfer ve iyonosfer atmosferin ara katmanlarıdır.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.