Atatürk’ün Kadınlara Verdiği Haklar Nelerdir Maddeler Halinde

Bu yazımızda Atatürk’ün kadınlara verdiği haklar nelerdir maddeler halinde kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte birçok alanda inkılaplar gerçekleştirilmeye başlandı. Başlangıçta Atatürk’ün doğrudan ortaya koymadığı ve sadece düşünce planında yer alan ilkeler doğrultusunda inkılaplar yapıldı.

 

İnkılaplar siyasi, sosyal, politik, hukuki, insani olarak gerçekleştirilirken, toplumun her kesimi çocuk, genç, kadın, ihtiyar, işçi olmak üzere dikkate alınıyordu. İnkılaplar 1923 – 1928 arasında yoğunluk kazanırken devamında 1938’e kadar da devam ediyordu.

1937 yılında ilkelerin anayasaya girmesiyle birlikte inkılaplar da yavaş yavaş yerleşik hale geliyordu. Toplumda en çok iyileştirme yapılan alanlardan biri de kadınlardı. Toplumda kadınların daha ön plana çıkarılması ve kadın merkezli hareketlerin gündeme getirilmesi amaçlanıyordu.

Atatürk’ün kadınlara verdiği haklar maddeler halinde şu şekildedir:

*1924 – Eğitim ve Öğretim Hakkı

*1925 – Kılık Kıyafet Kanunu

*1926 – Medeni Kanun ile kazanılan haklar

*1930 – Seçme Hakkı

*1933 – Muhtar Seçilme Hakkı

*1934 – Seçme ve Seçilme Hakkı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte kendine bir hareket sahası bulan kadın haklarının savunucuları olarak kadınlar, toplumsal olarak yerli ve haklı propagandalar yaparak kadının toplumdaki ve dünyadaki yerini ortaya koyuyorlardı.

Buna bağlı olarak Türkiye’de kadın entelektüel hayatı da kendini gösteriyordu. Bu hakların büyük bir kısmı bu mücadeleler sonucunda elde edilmiş haklar olarak tarihe geçmiştir. Bu şekilde yapılan inkılap ve düzenlemelerle birlikte sosyal, siyasal ve kültürel alanda kadınların sesinin duyurulması sağlanmıştır.

Atatürk’ün Kadınlara Verdiği Haklar Nelerdir Maddeler Halinde Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

5 yorum

  1. teşekkür ederim, tam da beklediğim gibi, kadınlara tanınan haklar kısa ve güzel olmuş, elinize sağlık, okulun en güzel kızı olarak yazıyorum, kimse kıskanmasın. :)

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.