Bu yazımızda sizlere Hz. Muhammed’in vefatından sonra üstünlük mücadelesi sonucunda meydana gelen dört halife devri hakkında derlediğimiz bilgileri sunacağız.
1- Hz. Ebubekir Dönemi:
- Peygamber efendimiz vefat ettikten sonra zekat vermeyen ve dinden dönenler oldukça fazlalaşmıştır ve Hz. Ebubekir döneminde bu kişilerle mücadele edilerek bir düzen kurulmuştur.
- Hz. Ebubekir yalancı peygamberleri ortadan kaldırmıştır.
- Kutsal kitabımız olan Kur’an-ı Kerim ayetleri bir araya toplanarak kitap haline getirilmiştir.
- Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in yetiştirdiği ordu Hz. Ebubekir tarafından Suriye’ye yollanmıştır ve bu ordu ile Arap Yarımadası haricindeki ilk fetihler başlamış olmuştur.
2- Hz. Ömer Dönemi:
- Suriye, Filistin, İran, Irak, Mısır Azerbaycan’ı fethetmiştir.
- İslam kültürü ilk defa Hz. Ömer döneminde farklı kültürlerle etkileşime girmiştir.
- Hz. Ömer döneminde hicretin 20. senesinde mali sorunları konuşup karara bağlamak amacı ile divan örgütü oluşturulmuştur.
- Fethedilen yerler ilk defa bu dönemde yönetim birimlerine ayrılmıştır. Bu sayede ülke büyük illere bölünmüştür.
- İlk kez Hz. Ömer zamanında stratejik açıdan önemli olan konumlara ordugahlar kurulmuştur ve kurulan bu ordugahlar fetihlerde önemli bir yere sahip olmuştur.
- İkta sistemi ilk kez Hz. Ömer döneminde uygulamaya konulmuştur.
3- Hz. Osman Dönemi:
- Hz. Osman döneminde Trablusgarp ve Tunus’un fethi yapılmıştır. Ayrıca Kafkaslara giren İslam orduları Hazarlar’a yenilmiştir ve bu mağlubiyetin sonucunda da İslam orduları Kafkasarın güneyine çekilmiştir.
- Hz. Osman döneminde ilk kez Şam’da ordu oluşturulmuştur ve bu donanma sayesinde Kıbrıs vergiye bağlanarak Rodos fethedilmiştir.
- Bu dönemde sınırların genişlemesi sonucunda farklı farklı uluslar İslamiyet dinini kabul etmişlerdir. Bu durum Kur’an-ı Kerim’in farklı farklı okunmasına yol açmıştır. Bunun sonucunda da Hz. Osman döneminde Kur’an-ı Kerim çoğaltılmıştır.
4- Hz. Ali Dönemi:
- Hz. Ali halife seçildikten sonra Hz. Osman’ın katillerinin bulunmasında ağır hareket edildiğine dair ithamlar ortaya atılmaya başlanmıştır. Bu söyleyen Hz. Muaviye ve Hz. Ayşe Hz. Ali’nin halifeliğini tanımamıştır. Bu durum sonucund da Hz. Ayşe’nin liderliğinde bulunan Mekkeliler ile Hz. Ali’nin yanında bulunan İslam ordusu ile 656 senesinde Cemel Savaşı yapılmıştır.
- Cemel savaşı, Müslümanlar arasında yapılan ilk savaştır ancak bu savaş sonrasında İslam aleminde herhangi bir ayrılık meydana gelmemiştir.
- Haricilerin 661 senesinde sadece Hz. Ali’yi şehit etmeleri sonucunda Hz. Ali vefat etmiştir.
Dört Halife Kimlerdir Hakkındaki Yorum ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Alanından Hemen Bizimle Paylaşın.
Hemen Yorum Yaz