Akdeniz Bölgesinin Bölümleri ve Özellikleri

akdeniz
Ülkemizde yedi farklı bölge bulunmaktadır. Bu bölgelerin her biri kendi içinde benzer özellikler taşıyan alanlar “Bölüm” olarak adlandırılmıştır ve her bölgede bölümler meydana gelmiştir.

Akdeniz Bölgesinin bölümleri de Adana Bölümü ve Antalya Bölümü olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

ANTALYA BÖLÜMÜ:

Akdeniz Bölgesinin 150 kilometre genişliğinde ve şerit şeklinde olan, Antalya Körfezinin iki tarafında yer alan bölümüdür.

Antalya bölümü; Akdeniz Bölgesinin derin çanaklarından birisi olan Antalya Körfezi’nin iki tarafında bulunan Batı Toroslar ile sarılıdır. Bölümün Kuzey kesimi göller açısından oldukça zengindir bu nedenle de Antalya Bölümünün Kuzey kesimine aynı zamanda “Göller Yöresi” adı verilir. Bu yörede Acıgöl, Burdur, Eğirdir, Kovada, Beyşehir gibi göllerin yanı sıra yörenin dış kısmında kalan Suğla Gölü de yer almaktadır.

Antalya Bölümünün büyük bir kısmı kireç taşları ile kaplıdır. Bu sebepten dolayı da karstik yer şekilleri bölümde oldukça fazladır ve Antalya Bölümünün en büyük özelliği karstik yeryüzü şekillerine sahip olmasıdır. Bölümde bulunan kayaların içinde farklı şekillerde olan lapyalar, çözünme ve çökme ile meydana gelen dolinler, vadi şeklinde uvalar, geniş polyeler, turistlerin ilgisini çeken mağaralar, yer altı suları ve düdenler fazlasıyla yer almaktadır.

ADANA BÖLÜMÜ:

Akdeniz Bölgesinin en büyük bölümü Adana Bölümüdür. Manavgat Çayı’nın denize döküldüğü yerden Suğla Gölü’nün doğusuna kadar devam etmektedir. Adana Bölümünün başlıca yeryüzü şekilleri; Orta Toroslar, Taşeli Platosu ve Çukurova’dır.

Bölüm içinde yer alan taşeli platosu Türkiye’nin en az nüfusu olan yerlerinden birisidir. Bu bölümde oldukça az insan yaşamını sürdürmektedir. Taşeli platosu; Göksu Nehri ve bu nehrin kolları tarafından derin vadilere ayrılmıştır. Güney yamaçları dik bir şekilde denize inmektedir.

Ülkemizde en büyük ve en verimli ovalarından birisi olan Çukurova ve Amik Ovası da Adana Bölümünde bulunmaktadır. Çukurova bir delta ovasıdır. Amik Ovası ise Nur dağlarının güneyinde yer almaktadır.

Akdeniz Bölgesinin Bölümleri Nelerdir Konulu Yazımız Hakkındaki Yorum ve Önerilerinizi Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.