Bakteri Ve Bitki Fotosentezi Farkları Ve Ortak Özellikleri

Bu yazımızda bakteri ve bitki fotosentezi farkları ve ortak özellikleri kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Fotosentez, ışık enerjisinden besin üretme sisteminin adıdır. Foto ve sentez ışık depolama, biriktirme anlamları taşır. Enerjinin dönüşümü esasına göre hareket eden bir sistemdir. Doğada bitkiler ve bazı bakteriler tarafından gerçekleştirilir. Temelde aynı mantıkta sistem işlese de küçük farklılıklar bulunmaktadır.

Kloroplastlarında bulunan klorofiller sayesinde Güneş enerjisinden ve karbondioksitteki karbondan yararlanarak su ile birlikte oksijen ve besin üreten bitkiler bunu gerçekleştirirken ETS elemanlarını kullanırlar.  Fotosentez için ışık şarttır. Gün ışığı fotosentezin gerçekleşmesini sağlar.

Bitkilerle birlikte klorofil bulunduran bazı bakteriler de fotosentez yapar. Klorofili hücrede sitoplazma üzerinde bulunduran bakteriler, siyanobakteriler, mor sülfür bakterileri ve hidrojen bakterileridir. Bu bakteriler için de karbon kaynağı karbondioksittir. Bu bakteriler de bitkiler gibi ETS elemanlarını kullanır.

Bitki ve bakterilerde fotofosforilasyan sayesinde fotosentez gerçekleşirken enzimler sayesinde bu meydana gelir. Hücrelerde bulunan enzimler fotosentezi devam ettirir ve besin oluşmasına katkı sağlar.

Fotosentez olayı, karbondioksitin, su ile birleşip gün ışığı katkısıyla enzimler sayesinde şeker yani besin ve oksijene dönüşmesidir. Fotosentez bir doğal döngü oluşturur. Fotosentez bitki ve bakterilerde kendi besinini kendi üretme yeteneğidir.

Fotosentezin katkısı bitki ve bakteriler için besinken, açığa çıkan oksijen de insanlar için bir hayat kaynağı olarak solunumda görev alır.

Bakteri Ve Bitki Fotosentezi Farkları Ve Ortak Özellikleri Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.