Monosakkaritler Özellikleri ve Görevleri

Bu yazımızda monosakkaritlerin özellikleri ve görevleri kısaca olarak bilgi aktaracağız.

İnsan vücudu besin kaynakları olarak karbonhidrat, yağ ve proteinlerden beslenmektedir. Karbonhidrat, yağ ve proteinler canlılığın devam etmesi için olmazsa olmaz besin kaynaklarıdır. Monosakkaritler, glikoz, früktoz ve galaktoz olarak çeşitlenmektedir. Tek şekerli besinler olarak mono ön ekini almışlardır. Vücutta kimyasal ve fiziksel dengenin korunmasında etkilidirler.

Monosakkaritlerin özellikleri şu şekildedir:

*Monosakkaritler sindireme uğramazlar.

*Monosakkaritler enerji vericidirler.

*Monosakkaritler yalnızca ototroflar tarafından sentezlenirler.

*Karbon sayısına göre ikiye ayrılıp 5C’lu ve 6C’lu şeklinde çeşitlenirler.

*Tabiatta az bulunan besinlerdir.

*Hayvansal kaynaklı besinlerdir.

Monosakkaritlerin görevleri şu şekildedir:

*Sindirime yardımcı olurlar.

*Enerji verici olarak kullanılırlar.

*Vücutta düzenleyici olarak bulunurlar.

*Genetik varyasyonların gerçekleşmesinde etkili olurlar.

Karbonhidratlar, karbon taşıyan besinler olarak vücut için gerekli olan ihtiyaçların karşılanmasında etkili olurlar. Ağızda başlayan sindirimleri midede son bulur. Monosakkaritlerden başka disakkaritler ve polisakkartiler de bulunmaktadır.

İnsan vücudunun doku ve organlarının doğru bir sistemle çalışması için monosakkaritlete ihtiyaç vardır. Sindirime uğramadan küçük parçalar halinde kana karışıp gerekli yerlere iletilirler. Böylece vücudun enerji ihtiyacını karşılarlar. Canlılığın devam edebilmesi için enerjiye ihtiyaç vardır. Enerjinin dışarıdan hazır alınması ya da vücut içinde üretilmesi de mümkündür.

Karbonhidratlar düzenli ve dengeli tüketildiğinde değerlidir. Fazlası ise zararlı olmaktadır. Bu nedenle düzenli ve sağlıklı beslenmek gerekir.

Monosakkaritlerin Özellikleri ve Görevleri Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

2 yorum

  1. Monosakkaritlerin başlıca özellikleri şunlardır;Hücre zarından geçerler. Riboz ve deoksiriboz nükleik asitlerin yapısına katılırlar. Yapılarında glikozit bağı bulunmaz. Hidrolize uğramazlar. Suda çözünürler. Yalnızca ototroflar tarafından sentezlenir.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.