Doğu Anadolu Bölgesindeki Platolar

sabun14f9f63a-13052013073154

Ülkemiz platolar bakımından geniş bir ülkedir çünkü kıyılar ve iç bölgeler yer şekilleri bakımından farklılıklar göstermektedir.

Doğu Anadolu Bölgesindeki Platolar:

Doğu Anadolu platoları Fırat ve Aras nehirlerinin kolları tarafından parçalara ayrılmıştır.  Ülkemizdeki en büyük plato Erzurum-Kars platosudur. Söz konusu olan bölgelerde yer yer ovalar da görülmektedir. Platolar volkanik olaylar sonucunda meydana gelen volkanik yapılardır ve ülkemizin en önemli otlar sahaları görevini görmektedir.

Doğu Anadolu bölgesindeki diğer bir plato Murat platosudur. Murat platosu Murat kolları tarafından parçalara ayrılmış olan bir platodur. Bu platoların ortak bir otlak sahası olmasının temel nedeni; plato alanlarının volkanik yapıda olmasından ötürü bu yeşilliklerin verimli olmasıdır. Bununla birlikte platolar verimli topraklar olduğundan dolayı bu alanlarda tarım faaliyetleri de fazlasıyla yapılmaktadır. Platolarda çok fazla yerleşim yeri yoktur. Buralar yüksek alanlardır ve bu nedenle kış aylarında şiddetli soğuk alır.

Platolar ulaşım için engebeli alanlar değillerdir. Tarım faaliyetleri genellikle alçak olan platolarda yapılmaktadır ve bununla birlikte platolarda kuru tarım yöntemleriyle tahıl ürünleri yetiştirilmektedir. Çünkü platolar yüzey suları bakımından zengin olmayan topraklardır.

Doğu Anadolu Bölgesindeki Platolar İsimleri 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.