Canlıların Beslenme Şekilleri Nelerdir?

Bu yazımızda canlıların beslenme şekilleri nelerdir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Beslenme canlıların ortak özelliğidir. Hücrelerdeki metabolizmadaki kullanımına beslenme denir. Beslenme, üretici ve tüketici canlıların özelliklerine göre değişmektedir. Kendi besinini üreten canlılar ototrof, tüketici canlılar ise heterotroftur.

 Ototrof Canlılar

Organik besin ihtiyacını bulundurdukları klorofil pigmentlerinden yararlanarak güneş enerjisini, suyla birleştirip besin depolarlar. Besinlerini fotosentez ve kemosentez yoluyla üretirler. Fotosentez üretiminde klorofil pigmenti, su ve güneş enerjisiyle birleşir, karbondioksit ve besin açığa çıkarır. Kemosentezde kimyasal olarak enerji sağlanır.

Heterotrof Canlılar

Heterotrof canlılar üçe ayrılır. Bunlar otla beslenen otçul canlılar, etle beslenen etçil canlılar ve hem et hem ot ile beslenen canlılardır. Bir de çürükçül olarak görev yapıp beslenen canlılar bulunmaktadır.

Otçul canlılar

Bitkilerin kök, gövde ve yapraklarında depoladıkları besinleri tüketen canlılardır. Bu canlıların otçul olma özelliği nedeniyle sindirim sistemi de farklılaşmıştır. İnek, dana, sığır, at, zürafa ve benzeri hayvanlar otçuldur.

Etçil canlılar

Besin ihtiyaçlarını hayvansal kaynaklardan sağlayan ve hayvanların depoladıkları besinleri tüketen canlılardır. Bu canlılarında besin sindirim sistemi ona göre farklılaşmıştır. Aslan, kaplan, çakal, tilki ve benzeri hayvanlar etçildir.

Hem etçil hem otçul canlılar

Hem hayvansal gıdalarla hem de bitkisel gıdalarla beslenen, bitki ve hayvanların depoladıkları besinleri tüketen canlılardır. İnsan bu grup canlılar arasında yer almaktadır.

Çürükçül canlılar

Besin ihtiyacını ölmüş canlıların vücutlarını sindirerek elde eden canlılardır. Besin sindirim sistemleri ilkeldir. Bu canlılar besinlerini çürüterek beslenirler.

 

Canlıların Beslenme Şekilleri Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.