Aminoasitlerin Özellikleri Nelerdir?

Bu yazımızda aminoasitlerin özellikleri nelerdir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Canlılığın en temel unsuru olan proteinlerdir. Ribozom bütün hücrelerde bulunan bir organeldir. Bu organel protein sentezi yapar. Bu da proteinin canlılık için gerekli olduğunu gösterir. Ribozomun protein sentezlemesi sonucunda vücudun protein ihtiyacı da karşılanır.

Proteinler, aminoasitlerden oluşmaktadır. Aminoasitler, asidir yapıda olup amin içeren yani azot içeren yapıdadırlar. Aminoasitlerin bir araya gelmesiyle proteinler oluşur. Bu da aminoasitlerin canlılık için gerekli olduğunu göstermektedir. Vücutta dokuların, organların ve sistemlerin işleyişinde görev alarak vücutta fiziksel ve kimyasal olayların gerçekleşmesini sağlarlar.

Aminoasitlerin özellikleri şu şekildedir:

*Prolin bir iminoasittir.

*Kanda tamponlama görevi yaparlar.

*Kanın pıhtılaşmasını sağlarlar.

*pH dengesini korurlar.

*Kana kırmızı rengini veren pigmentin yapısında bulunurlar.

*Serotonin sentezinde bulunurlar.

*Vücuda enerji verirler.

*Sindirimde görev alırlar.

*L – alfa aminoasitler protein yapısına katılırlar.

Aminoasitler kas doku, sinir doku gibi önemli dokuların faaliyetlerine devam etmesinde etkilidirler. Enzim görevi de yapabilirler. Organizmaların hayati faaliyetlerini gerçekleştirirler. İnsan vücudunda özellikle kemik ve kas doku yapılarına katılırlar.

Aminoasitler özellikleri ve görevleri itibariyle çok önemlidir. Vücudun aç kalması durumunda en son proteinler sindirilir. Aminoasitlerden oluşan proteinler, vücudun enerji kaynağı olarak son çıkış kapısı gibidir. Canlılık için en önemli faaliyetleri üstlenirler. Genetik kodlanmada da rol oynarlar. Bu nedenle aminoasitler çok önemlidir.

Aminoasitlerin Özellikleri Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Aminoasitlerin özellikleri nelerdir diye araştırırken proteinlerin yapı taşları olduğunu öğrendim. Bitki hücreleri yapılarında tüm amino asitleri sentezleyebilirler. İnsan vücudundaki tüm metabolik işlemlerde aminoasit kullanılır.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.