Ülkemizde Çıkarılan Madenler Nelerdir hakkında bilgi kısaca, Ülkemizde İhtiyacımızı Karşılayacak Kadar Çıkarılan Madenler Hangileridir.
Bu madenlerin başlıcaları tuz, bor minerali, boksit, krom, taş kömürü, bakır ve linyittir.
Tuz, deniz ve göllerden çıkarılmaktadır. Bunun haricinde kaya tuzları da yer altındaki tuz kaynaklarımızdır. Tuz Gölü bu madeni en çok elde ettiğimiz yerdir.
Bor, dünya üzerinde neredeyse tümü ülkemizde bulunan bir madendir. Jet yakıtı, roket yakıtı, sabun, deterjan, elektronik araç ve kağıt yapımlarında sıkça kullanılan bir madendir.
Boksit alüminyum cevheri olup motorlu araçlar, kimya, mutfak ve elektronik sanayinde bolca kullanılır.
Krom Türkiye’de en fazla çıkartılması yapılan madendir. Paslanmaz çelik eldesinde kullanılır çünkü demirin sertleşmesini sağlamaktadır. Çok mühim bir ham madde olarak demir-çelik sanayinde kullanılır.
Taş kömürü demir çelik fabrikalarında sıklıkla kullanılan bir yakıttır. Demirin eritilmesinde başvurulan bu madenin ülkemizde bolca rezervi bulunmaktadır.
Bakır elektrik ve elektronik sanayinde sıklıkla kullanılır çünkü iyi ve diğer iletkenlere göre ucuz bir iletkendir. Elazığ’da çok fazla miktarda rezervi vardır. Neredeyse Türkiye’deki bakırın yarısı buradadır. Bakırın ihracatı da ülkemiz tarafından yapılmaktadır.
Linyit Türkiye’nin her tarafında çıkartılması yapılabilen bir madendir. Termik santrallerde elektrik enerjisi üretiminde ve yakıt olarak kullanılır.
Ülkemizde İhtiyacımızı Karşılayacak Kadar Çıkarılan Madenler Hangileridir Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.
Hemen Yorum Yaz