Tımar Sisteminin Yararları ve Zararları

Tımar sisteminin faydaları ve zararları, tımar sisteminin faydaları ve zararları nelerdir konusunda sizlere bilgi vereceğiz.

Osmanlı devletinde tımar ve iltizam sistemi uzun süre yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Tımar sistemi, I. Murat zamanında uygulanmaya başlanmıştır.

Tımar sisteminde devlet memurlarına ve askerlere topraklar verilirdi. Bu kişiler devletten maaş almazlardı ve toprakların gelirleri devlete verilirdi ayrıca bu toprakları alan kişiler toprakların gelirlerinin bir kısmı ile de devlete asker yetiştirmektedirler. Aynı zamanda da devlet, elinde bulunan toprakların işletilmesini ve bu toprakların gelirleri ile de asker yetiştirilmesini sağlıyordu. Bu nedenlerden dolayı tımar sistemi hem askeri sistem özelliği taşırken hem de idari bir sistem olma özelliği taşımaktadır.

Tımar sisteminde köylüler ödemeleri gereken vergileri devlete değil geçici olarak toprakları işleyen kişilere öderlerdi. Tımar sahipleri ise bu vergiler sayesinde atlı ve yaya askerler yetiştirerek herhangi bir savaş durumuna hazır hale getirirdi.

Tımar sisteminin faydaları uzun süre gözlemlenmiştir. Öyle ki; tımar sistemi sayesinde devletin üzerindeki yük biraz olsun azalmıştır ve devlete hazır asker yetiştirilmiştir aynı zamanda da devlete ait olan topraklar sürekli işletilmiştir ve böylece de üretimde süreklilik ilkesi uygulanmış olmuştur.

Osmanlı Devletinin son zamanlarına kadar yürütülen bu sistem zamanla bozulmuştur ve tımar sahipleri çıkarları doğrultusunda hareket etmeye başlamışlardır. Bu nedenle de tımar sistemi Osmanlı Devletinin yıkılma sebeplerinden birisi olmuştur. Eğer tımar sistemi ilk şekli gibi uygulanmaya devam etseydi Osmanlı devleti uzun süre daha yaşayabilirdi.

Tımar Sisteminin Yararları ve Zararları Konulu Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.