Tecahül-i arif nedir örnek cümleler

Tecahül-i arif sanatı nedir, Tecahül-i arif örnekleri

TECAHÜLÜARİF (BİLMEZLİKTEN GELME)

Bilip de bilmezlikten gelme sanatıdır.

♦    Bu eller miydi masallar arasından. Rüyalara uzattığım bu eller miydi? Arzu dolu, yaşamak dolu.

Bu eller miydi resimleri tutarken uyuyan?

(Şair, resimleri tutarken uyuyan ellerin kendisinin olduğunu bildiği hâlde ruh hâlini ifade etmek için bilmezlikten ge­liyor.)

♦     Yürüyorum hasretin, acının üstüne. Sığmıyorum dünyaya, dar geliyor. Geceler mi uzadı, bu karanlık ne? Gönlümün bayramları, şenliği söndü.

(Zaman, psikolojik olarak kimi zaman çabuk geçer kimi zaman hiç geçmez. Bu dizelerde şair, aşk acısı yüzünden, geceleri uyuyamaz. Şair, gecelerin aslında uzamadığını, sevgiliyi düşündüğü için uyuyamadığını bilmektedir. “Geceler mi uzadı, bu karanlık ne?” diyerek bilip de bilmezlikten gelmektedir.)

♦ Havada bulut yok, bu ne dumandır? Mahlede ölüm yok bu ne figandır? Adı Yemen’dir, gülü çimendir Giden gelmiyor acep nedendir?

(Yukarıdaki “Yemen Türküsü” savaşa gidenlerin geri dönmemesi ve savaşta ölen asker üzerine söylenmiştir. Bu dörtlükte ölüm acısının doğurduğu bir kabullenememe söz konusudur. Askerlerin ölümünden duyulan acı, insan­ların savunma mekanizması gereği bu gerçekliği yadsı­malarını beraberinde getirmiştir. Dolayısıyla, yukarıdaki dizelerde soru sorma yoluyla “ölüm” gerçekliği, bilmez­likten gelinerek “tecahülüarif” sanatına başvurulmuştur.)

Tecahül-i arif nedir, Tecahül-i arif örnek cümle metin hakkında sorularınızı aşağıdan hemen yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.