Süt ve Süt Ürünleri Bölümü Nedir Tanıtımı

 

Üniversite sınavlarına hazırlanan ve Süt ve Süt Ürünleri bölümünü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte Süt ve Süt Ürünleri Bölümü –  Mesleği hakkında bilgiler :

Süt ve Süt Ürünleri Bölümü Tanıtımı:

Programın amacı, hayvanlardan süt elde edilmesi ve sütten yapılan gıda maddelerinin üretimi ile ilgili işleri yürütecek ara insangücünü yetiştirmektir. Mezunlar, devlet sektörüne ya da özel sektöre ait fabrika veya imalathanelerde çalışabilirler veya kendileri süt imalathaneci açabilirler.

Programın Amacı: Süt ve ürünleri programının amacı, hayvanlardan süt elde edilmesi ve sütten yapılan gıda maddelerinin üretimi ile ilgili işleri yürütecek ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Süt ve ürünleri programında genel mikrobiyoloji, zootekni, analitik kimya, gıda kimyası ve beslenme, gıda muhafaza metotları, süt kimyası ve gıda mevzuatı gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Süt ve ürünleri programında başarılı olmak için biyoloji ve kimya gibi alanlarda başarılı olmak gereklidir. Süt ürünleri alanında çalışacak kişinin ekonomiye özellikle pazarlama konularına ilgi duyması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Süt ve ürünleri programını bitirenlere “Süt Ürünleri Teknikeri” ünvanı verilir. Süt ürünleri teknikeri süt hayvanlarının elle veya makine ile sağılması, sütün pastörize edilmesi ve şişelenmesi, tereyağ, peynir, yoğurt, süt tozu, dondurma gibi süt ürünlerinin üretimi ile ilgil işleri yapar; ürünlerin kalitesini kontrol eder ve pazarlamasını planlar. Süt ürünleri teknikeri bu çalışmalarını ziraat mühendisinin gözetimi altında yürütür.

Çalışma Alanları: Süt ürünleri teknikerleri devlet sektörüne ya da özel sektöre ait fabrika veya imalathanelerde çalışabilirler veya kendileri süt imalathanesi açabilirler.

Süt ve Süt Ürünleri Nedir, Süt ve Süt Ürünleri Ne İş Yapar, Süt ve Süt Ürünleri Maaşları, Süt ve Süt Ürünleri İş İmkanları, Süt ve Süt Ürünleri İş Çalışma Alanları, Süt ve Süt Ürünleri Mesleği Hakkında Bilgiler, Süt ve Süt Ürünleri Bölümünün Geleceği, Süt ve Süt Ürünleri Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Süt ve Süt Ürünleri Bölümü Tercih Edilir mi, Süt ve Süt Ürünleri Tanıtımı, Süt ve Süt Ürünleri Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, Süt ve Süt Ürünleri Mezunları Ne İş Yaparlar , Süt ve Süt Ürünleri Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, Süt ve Süt Ürünleri İş Bulma Durumu

> Süt ve Süt Ürünleri Bölümü Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Anında Yazabilirsiniz

4 yorum

  1. bu bölümden hiç birşey olmuyor arkadaşlar zaman kaybı sadece ilerdeki tüm hayalleriniz yıkılabilir ben bu bölümü bitirdim tam 40 yere iş başvurusu yaptım adamlar amele arıyo yani diplomayı konuşturamassın vardiya amiri,kalite kontrolcü,labaratuar,şef olma gibi durumları aklınızdan bile geçirmeyin bu bölümde katiyen hiç bir mevkiye gelemezsiniz normal bi carting yemek firmasına bile baş vursanız :) işçi olarak alırlar bu diploma hiç bir işe yaramaz al duvara süs diye as not:şuan güvenlik işi yapıyorum

  2. SÜT MUCİZESİ
    Şimdiye kadar taklidi yapılamamış veya yerini tutacak bir şey icat edilmemiş olan ilâhi formül.
    Bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte gönderilen eşsiz bir hediye.
    Tek yapabildikleri şey, dudaklarını oynatabilmek olan aciz yavruların imdadına koşturulan damla damla rahmet, damla damla merhamet.

    Hepimizin ilk gıdası olan süt, acaba neden bu vasıfları taşımaktadır?
    İçinde ne vardır?
    Besleyici özelliği nedir?
    Eğer sütleri genel olarak incelersek, ilk tespitlerimiz, onların saydam olmayan hafif sarımsı renkleri ile özel kokuları ve hafif tatlımsı lezzetleri olacaktır.
    Sütün bileşenlerini araştırdığımızda ise, o mükemmel karışımın içinde suya, yağ ve yağda çözünen maddelere, proteinlere, tuzlara, karbonhidratlara, suda çözünen maddelere ve enzimlere rastlayacaksınız.
    Araştırmanızı biraz daha derinleştirdiğinizde, 1 cm³ sütte (sindirimi kolaylaştıran) emisyon halinde 1 milyon yağ damlacığının bulunduğunu, buna sonsuz bir merhamet sahibi tarafından şeker ve kazein katıldığını göreceksiniz. Sütün içindeki bu yağ şeker ve kazeini, ne vücudun bir başka yerinde, ne de tabiatta bulamayacaksınız.
    Sütün esrarengiz formülü, bu kadarla bitmemektedir. O karışımı halk eden kudret, 1 cm³ süte, yaklaşık olarak 1 miligram kalsiyumu da katmayı ihmal etmemiştir.
    Bu miktar kalsiyum bile yetişkin bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacının yarısını karşılamaktadır.
    Sütün içindeki bu maddelerin, yavruların büyümesine paralel olarak yeniden formüle edilmesi ise, o ilahi karışımın bir başka özelliğidir.
    Dünyaya yeni gelmiş yavruların en eksiksiz besini süt olduğu gibi, hasta bir insanın ilk besini de, süt ve sütten yapılmış gıdalardır.
    Sütte, kalsiyum yanında bol miktarda fosforun bulunduğu da bilinir. Ancak demir ve bakır oranı oldukça azdır. Yeni doğan yavru, demir ve bakıra ihtiyaç duyduğuna ve sütten başka gıdası bulunmadığına göre ne yapacaktır?
    Canlıları bir damla sudan yaratan kudrete göre bu iş elbette zor değildir. Canlı bu eksikliği giderilmiş vaziyette, karaciğerinde demir ve bakır depolanmış olarak dünyaya gönderilir.
    Süt, gerçekten ibret verici bir karışımdır. Nahl suresinin 66. ayetinde, “SÜT VEREN HAYVANLARDA DA, ELBETTE SİZİN İÇİN BİR İBRET VARDIR” buyrulmakta ve şöyle devam edilmektedir.
    “SİZE, ONLARIN KARNINDAKİ PİSLİK ve KAN ARASINDAN, İÇENLERİN BOĞAZINDAN KOLAYLIKLA GEÇEN SADE BİR SÜT İÇİRİYORUZ.”
    Beşeriyet, 1400 küsur sene önce ortaya konan bu gerçeği görebilmek için, modern cihazların ve laboratuarların kurulmasını beklemek zorunda kaldı. Ve bir damlasını yapmaktan aciz olduğu sütün harika yapısını, asırlarca sonra bile çözümlemeyi başaramadı.
    Ama, acaba Ayet-i Kerim’de belirtildiği gibi, ibret alabildi mi?
    Süt, tek başına kullanıldığı gibi, bazı gıdaların hammaddesi olarak da kullanılmakta ve hangi şekle girerse girsin, olağan üstü bir tesir icra etmektedir. Bunlardan yoğurt, midede kendi kendini sindirebilen tek gıda olarak bilinmekte ve verem ile şarbon dışında tifo, para tifo, difteri, dizanteri, kolera gibi 22 hastalığa ait mikrobu imha edebilmektedir.
    Peynir ise, kemiklerin ana maddesi olan kalsiyumun, kalsiyum parakazeinat şeklinde çöktürülmüş halidir. Ve sindirilmesi son derece kolaydır. Bu yüzden ilâhi kudret, yeni doğan yavruların midelerinde (sadece süt emilen devrede olmak üzere) peynir mayası üretimini programlamıştır. Yani emilen süt, midede peynir haline gelmektedir.
    Yediğimiz peynirlerde de aynı mükemmel mekanizma taklit edilmekte ve süt, genç danaların veya kuzuların midelerindeki renin enziminden (şirden) faydalanılarak peynir haline getirilmektedir.
    Yapılan araştırmalarda, sütün en iyi mayalanma sıcaklığının 35 –38 °C dereceler civarında olduğu anlaşılmıştır ki, bu sıcaklık da vücut ısısından başka bir şey değildir… GIDA MÜHENDİSİ
    Neyfel KESKİN

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.