Projeksiyon Nedir Ne İşe Yarar Çeşitleri

Coğrafya biliminde sınırları bir bölümünün tamamını ya da bir kısmını düzleme geçirip harita çizmek için bir çok yöntem kullanılmaktadır. Yazımızda sizlere bu yöntemlerden birisi olan projeksiyon nedir konusunda bilgi vereceğiz.

Bir yerin tamamı ya da bir kısmı haritaya geçirildikten sonra şekil ve alan kısımlarında bozulmalar meydana gelebilir. Bu bozulmaların en aza indirgenebilmesi için kullanılan özel çizim yöntemlerine projeksiyon ya da iz düşüm yöntemleri adı verilmektedir.

ÇEŞİTLERİ:

picture1Silindir Projeksiyon: Küre üzerinde ekvator bölümüne silindir şeklinde kağıt sarılır. Küredeki şekiller ise bu şekilde bu kağıda aktarılır.

Silindir projeksiyon sayesinde ekvator çevresindeki bozulmalar en aza indirilir. Ancak kutuplara gidildikçe bozulma oranı daha da artar.

Konik Projeksiyon: Çizimin yapılacağı alana koni şekilde kağıt sarılır ve böylece kutup daireleri çevresi ve orta enlemlerdeki bozulmalar giderilir. Bu işlem sonucunda şekil bozulsa da alan korunmaktadır.

Düzlem Projeksiyon: Dar alanlı ve büyük ölçekli haritalarda kullanılan yöntemdir. Haritanın orta kısmı gerçeğe en yakındır kenarlara doğru ise bozulma oranı artar. Bu yöntemin kullanıldığı haritalarda alan ve biçim bozulmaları çok fazla görülür.

Projeksiyon Nedir Çeşitleri Nelerdir Konulu Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.