Osmanoğulları Beyliğinin Bağımsız Hareket Etmesinin Gerekçesi Nedir

osmanoğulları beyliği ile ilgili görsel sonucu

Tarih sayfalarında Türklerin Anadolu içerisine ilerleyişi ilk kez 1071 Malazgirt Savaşı’nın kazanılması ile başlamıştır. Bu tarihte yaşanan savaşın Türkler tarafından kazanılması ile birlikte günümüze dek sürecek Anadolu Türk yerleşimi başlamıştır. Türkler, o dönemden beri Anadolu topraklarına hakim olmuş olsalar da zaman içerisinde bu topraklar içerisinde siyasi dengeler pek çok kez değişmiştir.

osmanoğulları beyliği ile ilgili görsel sonucu

Anadolu Selçuklu Devleti’nin gücünü kaybederek yıkılmasının ardından Anadolu toprakları içerisinde yerel yönetim anlayışından ortaya çıkan beylik devletleri görülmeye başlamıştı. Bu beylik devletlerinden bir tanesi de Osmanoğulları Beyliği olmuştu. Anadolu’da kurulan beyliklerin hepsi, genelde barışçıl, savaştan uzak bir politika izlerken Osmanoğulları daha bağımsız bir politika izlemiştir ve yıllar içerisinde dünyada süper güç olmayı başarmıştır. Peki Osmanoğulları Beyliği’ni, diğerlerinden farklı kılan şey neydi?

Anadolu’da kurulmuş olan beyliklerin tamamının toprakları, kendi soyundan olan insanların oluşturduğu diğer devletler ile komşuydu. Bu sebepten dolayı bu beylikler arasında savaş çıkması, düşük bir ihtimaldi. Osmanoğulları Beyliği, bundan farklı olarak kendisine rakip görebileceği ve üzerine seferler düzenleyebileceği Bizans Devleti ile komşuydu. Bizans’ın dininin de Hristiyanlık olması sebebiyle Osmanlı, dini de gerekçe göstererek kendisine kolaylıkla diğer beyliklerden de destek bulabiliyordu. Bu sebepten dolayı Osmanoğulları Beyliği, yılların verdiği yük ile yorgun düşmüş olan Bizans Devleti üzerine sürekli olarak seferler düzenleyerek hem topraklarını genişletmiş, hem de sahip olduğu ekonomik zenginlikleri arttırmıştır. Buradan kazandığı güç ile birlikte de diğer Anadolu beyliklerini kendisine bağlamayı başarmıştır.

Osmanoğulları Beyliğinin Bağımsız Hareket Etmesinin Gerekçesi Nedir Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.