Osmanlı Devletindeki Yönetim Anlayışı ile Cumhuriyet Dönemi Yönetim Anlayışı Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Aşağıda Osmanlı Devletindeki yönetim anlayışı ile Cumhuriyet Dönemi yönetim anlayışı arasındaki farklılıklar nelerdir kısaca olarak ele alacağız.

Osmanlı Devleti 13. yüzyılın sonunda 14. yüzyılın başında kurulmuş bir Türk devleti olarak beylik şeklinde varlığını göstermiştir. Kurucusu Osman Gazi, Ertuğrul Gazi’den aldığı düsturla hareket ederek Batı Anadolu’da bir beylik kurmuştur. Bu beylik düzenindeki siyasi gelişmeler zaman içinde farklılıklara uğrasa da temelde aynı çizgide kalmıştır.

Osmanlı Devleti’ndeki yönetim anlayışı saltanattır. Saltanat ise sultanlığın babadan oğla geçmesi şeklinde uygulanmıştır. Daha sonra Sultan Ahmed döneminde ekber – erşed dönemi başlamıştır. Büyük ve bilgili olan varislerin Osmanlı ailesinden olarak tahta geçmesi münasip görülmüştür. Bu uygulama son döneme kadar devam etmiştir.

Osmanlı Devleti, bir şeriat devletidir. Padişah, şeyhülislam ve kadı devleti siyasi, şer’i ve hukuki olarak yönetme hakkına sahip olmuştur. Adalet her şeyin üzerinde tutulmuş ve İslami hükümlere göre hukuk işlemiştir.

Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti’nin yıkılmasının ardından kurulan bir devlet olarak cumhuriyet idaresini benimsemiş ve laik, sosyal bir hukuk devleti olarak varlığını ortaya koymuştur. Devlet yönetimindeki anlayış Osmanlı’dan farklı olarak halkın egemenliğine dayanan, demokratik bir düzen içinde kişilerin kanunlar önünde eşit sayıldığı bir şekilde devam ettirilmektedir. Bir ailenin ya da bir grubun yönetiminden bahsedilemez. 

Osmanlı Devletindeki Yönetim Anlayışı ile Cumhuriyet Dönemi Yönetim Anlayışı Arasındaki Farklılıklar Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.