Karaisalı Nereye Bağlı

Karaisalı Nereye Bağlı, Karaisalı Hakkında Bilgi

Karaisalı, Akdeniz Bölgesi’nde, Adana iline bağlı ilçe ve ilçe merkezi kasaba. Yüzölçümü 2.903 km2 (1986) olan Karaisalı ilçesi kuzeyde Aladağ, doğuda İmamoğlu ve Yüreğir ilçeleri, güneyde Seyhan ilçesi ve İçel ili, doğuda da gene İçel ili ve Pozantı ilçesiyle çevrilidir.

Adana ilinin batı kesiminde yer alan ilçenin kuzeyini Aladağlar engebelendirir. Orta kesimi hafif engebeli eşik alanların­dan, güney kesimi Çukurova’ya açılan düz­lüklerden oluşur. İlçenin başlıca akarsuları kuzey-güney doğrultusunda akarak doğuda İmamoğlu ilçesiyle doğal sınırı çizen Seyhan Irmağı, Seyhan Baraj Gölüne katılan Çakıt Suyu ile Körkün ve Eğlence çaylarıdır. Seyhan Baraj Gölünün bir bölümü ilçe sınırları içinde kalır.

Halkın temel geçim kaynağı tarımdır. Dağlık yörelerde hayvancılık ve ormancılık, eşik alanlar ile alçak güzlüklerde bitkisel üretim önem kazanır. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaylacılık yöntemiyle yapılır. Başlıca bitkisel ürünler buğday, soya, arpa, pamuk, üzüm, portakal ve zeytindir. Az miktarda mandalina ve yerfıstığı da yetişti­rilir.

Arkeolojik buluntulardan eski bir yerleşim alanı olduğu anlaşılan yörenin adının. 14. yüzyıl başlarında Hacılı köyünün bulunduğu yere yerleşen aşiretin reisi Kara İsa’dan geldiği söylenir. Eskiden Çeçeli adıyla da anılan yerleşme, 19. yüzyılda Adana vilaye­tine bağh bir kaza merkeziydi. Kurtuluş Savaşı sırasında Fransız işgaline uğrayan Karaisalı, işgalden 31 Mart 1920’de kurtuldu.

Gelişmemiş ve kırsal nitelikli bir yerleşme olan Karaisalı, il merkezi Adana’ya 48 km uzaklıktadır. Ülukışla-Adana demiryolu il­çe sınırları içinden ve kasabanın 18 km güneybatısındaki Bucak istasyonundan ge­çer. Kasabanın kuzeybatısındaki Karakılıç köyünde kalıntıları bulunan Milvan Kalesi’ nin ortaçağdan kalma bir karakol kalesi olduğu sanılmaktadır.

Karaisalı Belediyesi 1906’da kurulmuştur.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.